Lotteke met haar pony Laila. Foto: Frank Vinkenvleugel
Lotteke met haar pony Laila. Foto: Frank Vinkenvleugel

Lotteke op de bres voor opa

DINXPERLO/RUURLO - Op 18 augustus rijdt de tienjarige Lotteke Bussink samen met haar pony Laila (22 jaar) van Ruurlo naar Dinxperlo, een afstand van ongeveer 25 km. Ze doet dit om geld in te zamelen voor de Longfibrosepatiëntenvereniging.

Door Waltraud Wensink

Opa Jan Cornelissen uit Ruurlo kreeg vorig jaar de diagnose longfibrose. Longfibrose ofwel bindweefselvorming in de longen is een chronische aandoening waarbij het longweefsel minder goed functioneert. De opname van zuurstof wordt hierbij verminderd en patiënten worden kortademig, sneller moe en ze hebben veel minder energie. In sommige gevallen wordt er zelfs een longtransplantatie overwogen. Er zijn in Nederland maar een paar duizend patiënten en onderzoek naar longfibrose is hard nodig.

Spreekbeurt over longfibrose
Lotteke Bussink woont in Dinxperlo en is gek op paarden maar ook op haar opa. Toen de familie te horen kreeg dat opa de diagnose longfibrose kreeg had dat een enorme impact op iedereen. Lotteke: "Vorig jaar kwam mama heel verdrietig thuis en vertelde dat opa een ziekte aan zijn longen had die niet meer beter zou worden. Het zou alleen maar slechter worden. Ik vond het heel erg voor opa en ik vond het ook heel erg voor oma en mijn mama om ze zo verdrietig te zien, daar werd ik zelf ook heel verdrietig van. Omdat mijn spreekbeurt er aan kwam, heb ik de juf gevraagd of ik mijn spreekbeurt over een ander onderwerp mocht doen en vertelde over mijn opa. Dat mocht, ik hield mijn spreekbeurt over longfibrose en kon andere kinderen vertellen over deze ziekte en wat het allemaal betekent." Maar daar stopte het niet voor Lotteke, want ze wilde graag meer doen. Ze wil graag geld inzamelen voor de Longfibrosepatiëntenvereniging zodat er meer onderzoek gedaan kan worden naar deze ziekte en wat ze er aan kunnen doen. Daar is natuurlijk geld voor nodig, want onderzoek hiernaar is erg duur. Het doel is om te zorgen dat het geld dat Lotteke ophaalt met haar actie, ook op de juiste plek terecht komt en dat de algehele zorg rondom de patiënten met longfibrose verbetert.

Op de pony van Ruurlo naar Dinxperlo
Omdat Lotteke gek is op paardrijden, kwam ze op het plan om hier iets mee te doen. "Ik heb daarom bedacht om samen met mijn pony Laila van Ruurlo naar Dinxperlo te rijden. Mensen die dat willen, mogen mij dan sponsoren. Ik heb in de familie al wel wat geld opgehaald, maar ik hoop dat er nog meer mensen bij komen zodat ik veel geld op kan halen voor de Longfibrosepatiëntenvereniging. Ik vind het belangrijk dat er veel onderzoek naar wordt gedaan zodat mensen zoals opa kansen op een beter leven hebben", zegt Lotteke. Ze weet heel goed dat haar opa er niet van zal genezen maar wel dat er medicijnen zijn waardoor het misschien minder snel achteruit gaat.

Opa fietst misschien mee
Lotteke: "Met mijn opa gaat het gelukkig op dit moment nog wel goed en doen ze nog veel onderzoeken. Omdat het nu misschien nog wel gaat, wil opa ook proberen om met mij mee te fietsen. Als het te warm is dan kan dat helaas niet. Papa fietst wel mee en mama zal met de trailer in de buurt blijven voor als er onderweg iets is. Het is op dit moment ook erg warm en dan is het ook belangrijk om te zorgen dat Laila op tijd kan rusten en kan drinken. We hebben al wel meer buitenritten gemaakt maar nog nooit zo ver. Het is dus voor ons allemaal best wel spannend."

Eindpunt De Bosmark
Lotteke vertelt dat ze al wel wat geld heeft opgehaald. Ze heeft al een bedrag van 350 euro binnen aan giften en toezeggingen. Lotteke: "De actie is al geslaagd want er is al geld binnen. Maar omdat ik niet alleen opa wil helpen maar ook nog de andere mensen die de ziekte hebben, wil ik graag nog meer geld ophalen. Het maakt niet uit hoeveel je geeft, want alles is welkom. Het is een hele nare ziekte waar we eerst nog niet over hadden gehoord en pas toen opa het kreeg gingen we kijken wat het was", aldus Lotteke.

Op 18 augustus vertrekt Lotteke met Laila om 11.00 uur vanaf de Hulshofweg in Ruurlo. Ze zal niet via de grote weg lopen maar de planning is om via Halle-Heide en De Radstake richting Dinxperlo te gaan en zoveel mogelijk binnendoor zodat het voor Lotteke en haar pony prettiger en veiliger is. Ze worden goed in de gaten gehouden en er zullen ook voldoende rustmomenten zijn.

Onderweg mag er ook gedoneerd worden; Lotteke en Laila zijn herkenbaar aan het t-shirt en de vlag van de Longfibrosepatiëntenvereniging. Als eindbestemming heeft Lotteke gekozen voor De Bosmark in Dinxperlo omdat ze daar op school zit. Het is een beetje moeilijk in te schatten hoe laat ze daar zal arriveren want dat is afhankelijk van allerlei omstandigheden zoals het weer, en of de pony het allemaal in één dag kan.

Een prachtig initiatief van Lotteke die zo voor haar opa en alle andere mensen met longfibrose op de bres gaat en geld wil inzamelen voor onderzoek naar deze ziekte en voor betere leefomstandigheden van mensen met deze aandoening. Wie Lotteke wil steunen in haar actie, kan geld over te maken op haar rekeningnummer: NL07 RABO 0330865765 ten name van L.A.S Bussink onder vermelding van 'Longfibrose actie'. Uiteraard mag iedereen die haar tegen komt, ook onderweg een bijdrage geven. Voor meer informatie over longfibrose: www.longfibrose.nl.


Facebook: sponsorrit longfibrosepatiëntenvereniging

Meer berichten