Nina Keuper en Roy tonen de oogst. Foto: Frank Vinkenvleugel
Nina Keuper en Roy tonen de oogst. Foto: Frank Vinkenvleugel

Liessenhuus voor Vriendentuinen

BREEDENBROEK - Bij zorgboerderij het Liessenhuus in Breedenbroek is onlangs voor de eerste keer geoogst voor Stichting Vriendentuinen Achterhoek. Hierbij telen een aantal zorgboeren speciaal verse groente voor mensen die voor een korte of langere periode afhankelijk zijn van de voedselbank.

Nina Keuper, begeleidster en 'boerin' bij zorgboerderij Het Liessenhuus vindt het een geweldig initiatief. Nina: "Alle werkzaamheden die hier gedaan worden zijn middelen om de mensen die hier komen te begeleiden. Wat we doen is niet op productie gericht maar op ervaringsleren .We willen onze cliënten verder helpen." Het Liessenhuus biedt ondersteuning aan 40 tot 45 cliënten die verspreid over de week aanwezig zijn. In sommige gevallen gaat het om enkele dagdelen terwijl anderen vaker komen. "We geven begeleiding op maat en zijn emotievolgend. Daar waar je bijvoorbeeld iemand van 18 jaar aanspreekt op zijn kunnen, is het goed mogelijk dat hij of zij emotioneel gezien op een ander niveau zit. Daarnaast bieden we ondersteuning aan een gemêleerde groep mensen. Er zijn mensen met psychische problemen of met een verstandelijke beperking, of mensen die vast lopen in hun vrije tijd of op sociaal gebied. Ieder heeft zo zijn eigen leerweg op een speciaal gebied.Daar waar hun fascinatie ligt worden ze aan het werk gezet. In hun eigen tempo met hun eigen mogelijkheden", zegt Nina.
Vriendentuin
Nina: "We zijn met een aantal andere zorgboeren uit de Achterhoek een samenwerkingsverband aangegaan en leveren ieder onze eigen afgesproken groente aan de voedselbanken in de regio. We planten, bewerken, en oogsten. Dit doen we belangeloos. De producten komen vers terecht bij mensen die door verschillende omstandigheden naar de voedselbank moeten. Het mooie is dat we onze cliënten ook bewust proberen te maken en taboedoorbrekend willen zijn.Het woord 'voedselbank' heeft vaak een negatieve lading terwijl iedereen in een situatie terecht kan komen dat ze hier gebruik van moeten maken. Het is niet iets om je voor te schamen." Er is onderling overleg met de zorgboeren over hetgeen er geplant gaat worden. "Dat wordt ook in kaart gebracht. We doen het allemaal samen. We kweken het liefst met de dichte portemonnee. Het is een mooi concept en het zou mooi zijn als het ook echt goed van de grond komt. Onze eerste oogst voor de vriendentuinen bestond uit uien. Het is het echt iets van de jongens. Ze hebben geholpen bij het bewerken van het land en het oogsten. Uien groeien vanzelf en het proces is vrij overzichtelijk. Het is dus goed te doen. Het is zo geweldig om de jongens uiteindelijk samen rondom de kar te zien staan met hun oogst. Ik vind het prachtig en dat raakt mij echt", vertelt Nina.

De uien worden uiteindelijk afgeleverd, gewogen en verdeeld in de Slangenburg. Vanuit daar gaan ze naar verschillende depots van de voedselbanken.De jongens bijHet Liessenhuus zijn echt hard aan het werk om aan dit project van de vriendentuin mee te werken.Nina: "Hier ligt voor iedereen een hoofdrol. Het is zo mooi om op een creatieve manier onze medewerkers daar te krijgen waar we ze graag zouden willen hebben.Onbewust zijn ze iedere dag aan het leren terwijl ze bezig zijn met hun werk.Het is een prachtige werkplek en ieder heeft hier zijn eigen ambacht en eigen kwaliteit.Iedereen heeft weliets waar die goed in is. Met z'n allen willen we de vriendentuin laten slagen, en iedereen zet zich in voor dit doel".

Toekomst
"Wat zou het mooi zijn dat we in de toekomst de stichting Vriendentuinen en voedselbanken niet meer nodig zouden hebben. Dat iedereen gewoon genoeg heeft en niet van de voedselbank afhankelijk is. Maar zo lang dat nog wel zo is ,willen wij ons er voor in zetten", zegt Nina .Ze voegt er nog aan toe: "Voor ons en onze deelnemers het mooi zijn als we een bord aan de wegkrijgen waarin we ons kunnen profileren als 'vriendentuin-kweker'. En dat geldt dan voor alle zorgboerderijen die hier aan mee doen." Voor mensen die niet van de voedselbank of vriendentuin afhankelijk zijn biedt Het Liessenhuus ook groentepakketten van eigen land aan .Voor 5 euro kan men een groentepakket halen waar je de hele week met twee personen van kan eten. Verse groente, biologisch en onbespoten. "Het is wel fijn dat je van te voren aangeeft dat je er gebruik van wilt maken", zegt Nina. "Wij zorgen dan dat ze donderdags vanaf half vijf voor de mensen klaar staan."


www.dezorgboerderij.nl

Meer berichten