Ontmoeting en gezelligheid centraal

Het Meet, Greet & Eat/team. Foto: Peter Brethouwer
Het Meet, Greet & Eat/team. Foto: Peter Brethouwer

Tijdens Meet, Greet & Eat-avond

DINXPERLO – Sinds januari vorig jaar is er in de Christengemeente te Dinxperlo een maandelijkse Meet, Greet & Eat-avond. Elke vierde maandag van de maand komen meer dan veertig mensen bij elkaar om elkaar rondom de maaltijd te ontmoeten. Deze avond wordt door vier enthousiaste dames georganiseerd: Leontien Huining, Rita Lammers, Petra Schwiening en Anneke Rutgers.

Door Peter Brethouwer

Schwiening: "Het idee voor de Meet, Greet & Eat-avonden werd geboren na de Alphacursus die we voor de tweede keer hebben gehouden. Dit is een cursus van tien avonden die de basis van het christelijk geloof behandelt voor iedereen die daarin geïnteresseerd is. De gezamenlijke maaltijd is een belangrijk onderdeel van elke cursusavond. Nadat de cursus was afgelopen wilden we deze maaltijden graag voortzetten." Rutgers vult aan: "We hebben gezocht naar een goede invulling van zo'n avond en besloten om elke maand één keer zo'n avond te organiseren. De bedoeling was om het eerst voor een periode van drie maanden te proberen, maar er was zoveel animo en de reacties waren zo geweldig, dat we al snel het besluit hebben genomen om er mee door te gaan."

Ontmoeting
Tijdens deze avonden staat de ontmoeting met elkaar rondom de warme maaltijd centraal. Er is inmiddels een vaste kern van bezoekers, maar telkens zijn er ook weer nieuwe mensen die een kijkje komen nemen. Jongeren, ouderen, gezinnen en alleenstaanden. "Het zijn mensen die overal vandaan komen, met allerlei verschillende achtergronden. Vaak zijn ze meegenomen door vrienden, kennissen of buren. We willen graag Gods liefde aan de mensen laten zien, door oprechte aandacht en gezelligheid te geven. De maatschappij wordt steeds harder en egoïstischer. Hebben we nog echt aandacht en tijd voor elkaar? Wij willen graag een luisterend oor bieden of een goed gesprek voeren voor wie daar behoefte aan heeft, maar niets is verplicht. We houden geen dienst, geen preek, maar we willen er gewoon voor de mensen zijn. Zo proberen we een kerk te zijn die midden in de samenleving staat, tussen de mensen. En proberen we handen en voeten te geven aan ons geloof," aldus Schwiening. Rutgers: "Iedereen is welkom. Of je gelovig bent of niet, maakt helemaal niets uit. Je mag komen zoals je bent. We vinden het gewoon super dat al die verschillende mensen komen." Inmiddels krijgt deze avond steeds meer bekendheid onder de mensen en is het voor steeds meer mensen een vertrouwde naam geworden. Schwiening: "De dankbaarheid en het enthousiasme van de mensen is heel bijzonder om te zien en maakt dat we zelf ook zo enthousiast zijn om hiermee door te gaan."

Meet, Greet & Eat
De Meet, Greet & Eat-avond begint altijd met een korte opening en gebed, waarna er meer dan voldoende te eten is voor iedereen. Schwiening: "Elke keer proberen we weer te zorgen voor een andere maaltijd en dat kan van alles zijn: een stamppot of een goedgevulde soep, maar ook een gourmet-avond hebben we al eens gehouden. Ontzettend gezellig was dat. Natuurlijk ontbreekt ook het toetje niet en zorgen we aan het eind voor een lekkere kop koffie of thee. Het leuke is dat de deelnemers zelf ook weleens vragen of ze een keertje mogen koken." "En als het eten op is," gaat Rutgers verder, "zijn er altijd mensen die spontaan gaan afwassen. De avonden verlopen in een heel ontspannen sfeer."

Gratis
De avonden zijn voor iedereen gratis toegankelijk. Het is mogelijk om een gift te geven, maar dat is niet verplicht. Schwiening vertelt: "We komen nooit tekort. Daar zijn we ontzettend dankbaar voor." De eerstvolgende Meet, Greet & Eat-avond is op tweede paasdag, maandag 28 maart. De maaltijd begint om 18.00 uur en duurt tot 19.00 uur en is aan het Kerkhofplein 7 te Dinxperlo. Wie meer informatie wil over deze avonden kan mailen naar: an.rutgers@hotmail.com of Petra@schwiening.de. Schwiening: "Maar ook op Facebook zijn we te vinden."

Meer berichten