Wijkagent René ten Bruin. Foto: Karin Stronks.
Wijkagent René ten Bruin. Foto: Karin Stronks.

René ten Bruin nieuwe wijkagent buitengebied Aalten

'Ik miste de Achterhoekse mentaliteit'

Door Karin Stronks

AALTEN – Sinds kort heeft het Aaltense buitengebied een nieuwe wijkagent. De 34-jarige René ten Bruin gaat binnenkort de wijk in om 'zijn' buurt te leren kennen. René geeft aan: "Hoe ik het precies ga inkleden weet ik nu nog niet, er zijn verschillende scenario's, ik moet nog even uitzoeken welke bij mij past. De Haart en Bredevoort ben ik al doorkruist, een pittoresk stadje, waar overigens mijn opa vandaan komt, en een mooi glooiend buitengebied. Ik ben blij dat ik terug mag keren, ik miste de Achterhoekse mentaliteit!"

René ten Bruin koesterde altijd al de wens om wijkagent te worden. Hij legt uit: "Toen ik de vacature zag werd ik helemaal gelukkig en klom in de pen om een sollicitatiebrief te schrijven. De functie was al 'open', dat betekent dat collega's uit het hele land kunnen solliciteren. Gelukkig ben ik het na de sollicitatieprocedure geworden!" Door een blessure duurt het nog een tijdje dat René echt aan de slag gaat, hij kijkt er naar uit om zijn wijk te leren kennen. "Ik heb als toerist een wandeling gemaakt door Bredevoort, kort na mijn aanstelling. Toevallig kwam ik Erik Grijzen tegen van Bredevoorts Belang, we hebben meteen contactgegevens uitgewisseld. Het begin van de kennismaking is er!"

René ten Bruin is geboren in Enschede, hij groeide op in de Achterhoek. Hij zegt: "Of ik als klein jongetje al bij de politie wilde? Nee, dat niet! Ik wilde sportleraar worden. Na het voortgezet onderwijs heb ik MBO-4 sociaal cultureel werk gedaan, daarbij deed ik tien uur per week aan sport en turnde ook nog acht uur per week. In 2001 ben ik na testen en gesprekken bij de politieschool De Cloese in Lochem begonnen. Ik wilde graag iets voor mensen betekenen, de combinatie van boeven vangen en hulp verlenen trok me. Mijn stage verrichtte ik in Zevenaar. Na de basisopleiding kon ik aan de slag in Gelderland-midden, in Duiven." Hij werkte vervolgens als politieagent in 's-Heerenberg en Lichtenvoorde, zijn huidige opkomstlocatie is Winterswijk. Ten Bruin maakt inmiddels deel uit van de ME, tegenwoordig is hij in deze eenheid als chauffeur aangesteld.

"Hoe een werkdag van mij er uit ziet? Nou, we beginnen altijd met het inlezen, zijn er bijzonderheden, moet er iets gebeuren? Daarna hebben we een briefing, daarbij komen zaken die spelen in de wijk aan de orde en worden de taken verdeeld. We hebben veelvuldig contact met de gemeente, met bureau HALT, met scholen. We verrichten huisbezoeken, zitten soms vergaderingen bij. Natuurlijk maken we vaak een ronde. Er komen meldingen binnen waarop we reageren. Ja, dat kan van alles zijn, van een verkeersongeval tot een burenconflict of een overlast situatie. We zijn actief op social media, voornamelijk Facebook en Twitter wordt door ons actief gebruikt", vertelt René, "mensen kunnen ons via deze kanalen ook bereiken natuurlijk." Het is voor een politieman noodzakelijk om in een fysiek goede conditie te verkeren. René: "Ja, het sportieve hoort er zeker bij! Om in vorm te blijven doe ik aan hardlopen, survival en wielrennen. Door het laatste ben ik kort geleden helaas geblesseerd geraakt…"

De nieuwe wijkagent van het Aaltense buitengebied beseft dat het enige tijd zal kosten om de inwoners te leren kennen. René: "Daar wil ik graag de tijd voor nemen. Ik wil het op een manier doen die bij me past. Social media is een belangrijke factor maar persoonlijk contact is volgens mij onmisbaar. Ik hoop dat ik na een jaar kan zeggen dat ik de mensen een beetje ken en dat ze mij ook kennen. Het is de bedoeling dat ik me hoofdzakelijk met mijn wijk bezig ga houden en een klein stukje algemeen politiewerk verricht zoals noodhulp en horeca. Ik vind dat de burger de politie vaker moet zien, daar ga ik m'n best voor doen. Ik ben in elk geval blij dat ik weer terug ben in de Achterhoek. Het naoberschap, de nuchterheid, de saamhorigheid heb ik gemist!"


Twitter: Rene ten Bruin @polaaltenbuiten
Facebook: Politie Aalten Dinxperlo

3 reacties
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5743950&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dinxpersnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=706,708,709,710,711,712,713,714,715,716,717,718,719,720,721,722,723,724,725,726,727,728,729,730,731,732,733,734,735,736,737,738" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>