Staand Johannes Hoven(links) en Werner Boland, zittend Jannie Hendriksen (links), Albert Plucker en Riek Egbers. Foto: Waltraud Wensink
Staand Johannes Hoven(links) en Werner Boland, zittend Jannie Hendriksen (links), Albert Plucker en Riek Egbers. Foto: Waltraud Wensink

Harmonicadag in Anholter Schweiz

DINXPERLO/ANHOLT - Al jaren lang, op de tweede zaterdag in augustus, is het één groot 'trekzakkenfestijn' in Biotopwildpark Anholter Schweiz. Dat zal zaterdag 12 augustus niet anders zijn tijdens het zeventiende harmonicafestival. Tien groepen hebben zich bereid verklaard om mee te doen aan dit evenement op deze prachtige locatie.

Door Waltraud Wensink

De mensen die zich inzetten om dit ieder jaar weer te organiseren zijn Albert Plucker, Johannes Hoven, Riek Egbers, Jannie Hendriksen en natuurlijk ontbreekt ook de medewerking van Werner Boland van het Biotopwildpark niet.

Vijf om vijf
Hoven: "We hebben zowel vanuit Nederland als vanuit Duitsland van vijf groepen toezegging gekregen dat ze komen. Naast de groepen die komen spelen zijn ook individuele spelers met hun trekzak welkom. Ze mogen over het hele park verspreid zelf een mooie plek uitzoeken waar ze kunnen spelen." Gezellig is het in ieder geval wel om tijdens een wandeling door het mooie park de vrolijke noten en meezingers van de muzikanten langs de route te horen. De dieren in het park worden overigens niet gehinderd door de muzikale klanken.

Zitplaatsen aan het water
"Het is hier prachtig voor zo'n festival. Mooie meezingers en aanstekelijke deuntjes, extra mooi op deze prachtige locatie", meent Plucker. Voor de mensen die heimwee hebben naar de Dinxperlose koepel is het helemaal een groot feest. Speciaal voor deze gelegenheid heeft Werner Boland de koepel besteld en deze wordt voor de harmonicagroepen neergezet op de open plek dicht bij het huisje aan het water. Tafeltjes, stoeltjes, muziek en versnaperingen, wat wil men nog meer voor een geslaagd uitje net over de grens. "De bezoekers betalen wel entree voor het park. Er lopen namelijk ook mensen die niet speciaal voor het harmonicafestival komen. En ook de koepel kost wel een kleinigheid. Zelf verdienen we er niets aan maar ieder jaar geeft het weer een geweldig gevoel als je er naderhand op terug kijkt", meent Plucker. "Het begon ooit als een eenmalig iets", vertelt Hoven, "maar inmiddels zitten we al aan de zeventiende keer." Riek en Jannie voegen er lachend aan toe: "We gaan sowieso voor de twintig keer. Voor die tijd gaan we niet stoppen. Het is altijd weer leuk en gezellig om hieraan mee te doen. We zien toch wel met name wat ouder publiek naar dit evenement komen maar natuurlijk is iedereen van harte welkom." Ook dit jaar zal er vervoer zijn om de mensen met hun harmonica's naar de koepel te vervoeren, maar ook mensen die slecht ter been zijn kunnen van dit vervoermiddel gebruik maken vanaf de ingang van het park.

Programma
De Nederlandse en Duitse groepen zullen om en om spelen. Het programma ziet er als volgt uit: De Ahof uit Aalten trapt af om 11.00 uur. Om 11.45 uur de Bocholter Vielharmonikas, 12.30 uur de Plucker Muzikanten, 13.05 uur Harmonikafreunde Rhede, 13.40 de Spölluu, 14.15 Harmonicaclub Wachtendonk, 15.00 uur Diatonias Terborg, 15.25 uur Harmonicaclub Bocholt, 16.00 uur Onder de Linden Aalten, 16.35 uur Alpenländler Volksmusikanten Rhede, 17.10 Finale.

Vorst van Anholt 
Bij een van de optredens van de Spölluu was Fürst zu Salm-Salm, eigenaar van Wasserburg Anholt, aanwezig en hij kreeg daar de nodige uitleg over de muziek die er gespeeld werd en over de trekzak. Hoven: "Ik heb hem ook verteld dat de trekzak 'das Klavier des armen Mannes' is." Maar men hoeft geen vorst of arme man te zijn om het festival te bezoeken. Iedereen is er welkom op zaterdag 12 augustus van 11.00 uur tot ongeveer 17.30 uur. Om 17.10 uur bij de finale mag iedereen met een trekzak aansluiten om samen het harmonicafestival af te sluiten. Bezoekers betalen de normale entreeprijs van het park, 6,50 euro voor volwassenen, voor kinderen vanaf drie jaar kost de entree 3,50 euro. Deelnemers met hun trekzak die komen om te spelen hoeven niet te betalen. Het Biotopwildpark Anholter Schweiz is te vinden aan de Pferdehorsterstrasse 1, in Isselburg (Duitsland).

1 reactie
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5743950&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dinxpersnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=706,708,709,710,711,712,713,714,715,716,717,718,719,720,721,722,723,724,725,726,727,728,729,730,731,732,733,734,735,736,737,738" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>