Bennie ten Pas bij de cabrio waarin hij soms ook cliënten meeneemt voor een ritje. Foto: Cettela Slootmans
Bennie ten Pas bij de cabrio waarin hij soms ook cliënten meeneemt voor een ritje. Foto: Cettela Slootmans
Vrijwilligersmarkt

Vrijwilliger Bennie ten Pas vertelt

'Ik had nooit gedacht dat het zo'n mooi, dankbaar werk was'

Door Cettela Slootmans

AALTEN/DINXPERLO – Figulus Welzijn, de Aaltense Uitdaging en SAP Aalten houden samen met allerlei organisaties uit de gemeente Aalten een vrijwilligersmarkt bij De Ahof in Aalten op vrijdag 6 oktober. Doel is om mensen die vrijwilligerswerk overwegen te gaan doen, en mensen van organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden, met elkaar in gesprek te brengen en zo mogelijk een match te maken. In de aanloop naar de markt vertellen vrijwilligers over hun vrijwilligerswerk en waarom het zo leuk is. Deze week vertelt Bennie ten Pas over zijn werkzaamheden als chauffeur bij Estinea, een stichting die zich inzet voor mensen met een beperking.

Bennie ten Pas (64) is geboren en getogen in Dinxperlo. Door het faillissement van het metaalbedrijf waar Ten Pas werkzaam was, kwam het contact met stichting Estinea via de WW tot stand. Zijn eerste vrijwilligerswerk voor de stichting is als maatje van een man die hij al 50 jaar blijkt te kennen. "Dit was leuk, maar het werd fysiek helaas te zwaar voor mij." Zodoende start Bennie in oktober 2013 met het vrijwilligerswerk als chauffeur. "Ik had nooit gedacht dat het zo'n mooi, dankbaar werk was." De waardering die Ten Pas uit het werk weet te halen, zorgt ervoor dat hij besluit om chauffeur te blijven als hij in 2014 met pensioen gaat.

Op weg
Elke maandag vertrekt hij om 8.30 uur met de bus vanaf de Slaadreef in Aalten. Met de bus brengt Bennie mensen met een beperking naar de dagbesteding, zwemles in 't Walfort of werkplaatsen. De gehele maandag is Ten Pas op de bus te vinden, waar hij het erg gezellig heeft met de passagiers. "Als het dadelijk weer december is, zingen we sinterklaas- en kerstliedjes." Daarnaast rijdt Ten Pas naar andere activiteiten, zoals pannenkoeken eten bij Erve Kots. Dit gebeurt niet altijd met de bus, soms mag een cliënt mee rondtoeren met de cabrio of kever van de Dinxperloër.

Zowel Bennie als de passagiers lijken veel plezier te beleven aan het vrijwilligerswerk. "Sommige beginnen al te lachen als ze mij aan zien komen met de bus, dan weten ze dat ze naar iets leuks gaan." Een van de leuke kanten van het vrijwilligerswerk vindt Ten Pas dat je nieuwe mensen ontmoet en op veel plekken komt. "Als vrijwilliger hoor je ergens bij. Je krijgt collega's en iedereen die je tegenkomt werkt met veel enthousiasme."

Noodzaak vrijwilligers
Om zich hard te maken voor deze mensen, is Ten Pas lid van het vrijwilligersplatform. Op deze manier vertegenwoordigt hij de buschauffeurs van Estinea. Zodoende is er bijvoorbeeld een carport gerealiseerd voor de bus en een bank waar cliënten kunnen plaatsnemen als ze wachten op de bus.
Ook kaart Bennie het belang van vrijwilligers aan. "De maatschappij kan niet meer zonder vrijwilligers, maar de vraag is of deze er over een paar jaar nog wel zijn." Ten Pas raadt mensen die kunnen samenwerken en wat voor een ander overhebben vrijwilligerswerk aan. Hij ziet het als een goed begin van de week en wil zolang hij fit is ermee doorgaan. "Ik doe het puur voor die mensen, zij hebben al zo weinig."

Organisaties die zich willen presenteren op de Vrijwilligersmarkt, kunnen zich melden via het e-mailadres: info@aaltenseuitdaging.nl.

reageer als eerste
Meer berichten