Henk Overbeek. Foto: Frank Vinkenvleugel
Henk Overbeek. Foto: Frank Vinkenvleugel
Vrijwilligersmarkt

Vrijwilliger Henk Overbeek vertelt

AALTEN/DINXPERLO – Figulus Welzijn, de Aaltense Uitdaging en SAP Aalten houden samen met allerlei organisaties uit de gemeente Aalten een vrijwilligersmarkt bij De Ahof aan de Polstraat in Aalten op vrijdag 6 oktober, van 14.00 tot 17.00 uur. Doel is om mensen die vrijwilligerswerk overwegen te gaan doen, en mensen van organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden, met elkaar in gesprek te brengen en zo mogelijk een match te maken. Er zullen op de vrijwilligersmarkt meer dan dertig organisaties aanwezig zijn, die op zoek zijn naar vrijwilligers. Het aanbod aan vrijwilligerswerk van de verschillende organisaties is heel divers, onder andere helpen bij kinderactiviteiten, werken met dieren, helpen in de zorg, vrijwillige brandweer, werken in het groen en chauffeursdiensten. In de aanloop naar de markt vertellen vrijwilligers over hun vrijwilligerswerk en waarom het zo leuk is. Deze week vertelt Henk Overbeek over zijn vrijwilligerswerk voor de Klussendienst in de gemeente Aalten.

Door Iris Jansen

Alhoewel zijn huis en grote tuin in zijn geboortedorp Sinderen de nodige aandacht vragen, maakt Henk Overbeek graag tijd vrij om anderen een handje te helpen in en rondom het huis. Dit doet hij samen met tien andere vrijwilligers voor de Klussenbank in de gemeente Aalten. Overbeek heeft tot maart dit jaar bij de Gemeente Bronkhorst gewerkt en heeft zich de laatste jaren bezig gehouden met de huisvesting en maatschappelijke begeleiding van statushouders. "Ik had de mogelijkheid om eerder bij de gemeente Bronkhorst te kunnen vertrekken. En vervelen is iets wat niet in mijn woordenboek voorkomt. Mijn vrouw Mirjam is werkzaam in de zorg, dus ik kommer mij om huis en haard. Daarnaast maak ik graag kleine tripjes op de fiets, lees graag en natuurlijk gaat onze tijd ook naar de uitwonende dochters. Maar ik ben een sociaal mens. Wanneer je geïnteresseerd bent in mensen en het fijn vindt om te helpen, kost het geen enkele moeite om vrijwilliger te zijn. Je krijgt er zoveel dankbaarheid voor terug. Twee dagdelen per week ben ik vrijwilliger; bij de Klussendienst en bij Humanitas thuisadministratie. Het is mooi dat er tegenwoordig zo'n groot welzijnsnetwerk bestaat. Wanneer ik bij mensen een hulpvraag ontdek, probeer ik daar iets mee te doen. Ik kan desgewenst lijntjes uitzetten voor verdere hulp. Niet iedereen is in staat om aan de bel te trekken; er is nog altijd schaamte of sprake van een sociaal isolement. Zorgen voor elkaar kost eigenlijk zo weinig moeite en kan voor een ander meer betekenen dan je in eerste instantie denkt."

Geen concurrentie
Overbeek: "De Klussendienst is bedoeld voor mensen met weinig financiële middelen of met een beperking. Ouderen, alleenstaanden met een klein of geen sociaal netwerk en statushouders kunnen een beroep op ons doen. De klus mag niet te groot zijn want het is niet de bedoeling dat wij concurrerend werken voor bedrijven of ZZP'ers. Ook gaan we niet met elektra en gas in de weer, want dat is specialistisch werk, maar een lekkende kraan verhelpen behoort natuurlijk wel weer tot de mogelijkheden. Onze coördinator Rob Veenvliet die de aanvragen in behandeling neemt, kijkt of de klus niet te groot is en bij de doelgroep past. We gaan dus niet verbouwen of een tuin aanleggen, maar doen kleine klusjes die in een dagdeel passen. Dan moet je denken aan het vervangen van een gloeilamp waar je slecht bij kan of op een ladder moet staan, of de tuin opruimen na langdurige ziekte of een bel of deurklink vervangen. Het mogen ook geen terugkerende werkzaamheden zoals grasmaaien zijn. Voor een kleine vergoeding van 2,00 euro per uur en benzinekosten voor de vrijwilliger, biedt de Klussendienst de helpende hand. Het eventueel aanschaffen van materialen komt natuurlijk voor rekening van de aanvrager. Van het kleine uurtarief wordt weer gereedschap vervangen of aangekocht."

De Klussendienst is niet iets wat in de gemeente Aalten zijn oorsprong heeft gevonden. Door heel Nederland bestaat deze dienst, die veelal onder het gemeentelijk sociaal welzijnswerk valt. Ook hier valt de Klussendienst onder Figulus Welzijn en is in maart dit jaar opgericht. Het wordt ondersteund door het Vrijwilligers Service Punt.
Overbeek: "Het is een goede zaak dat het onder welzijnswerk valt. Je komt bij een kwetsbare groep mensen over de vloer. Veel mensen vinden het fijn om een praatje te maken en om in sommige gevallen hun hart te luchten. En zoals gezegd kun je bepaalde zaken verder koppelen als iemand dat wil. In Aalten lopen de aanvragen heel goed, maar in Dinxperlo, wat eigenlijk mijn werkgebied is hebben de mensen de Klussendienst nog niet echt ontdekt. Ik hoop mede door dit artikel dat er ook vanuit Dinxperlo en omgeving meer mensen een aanvraag zullen doen. Ook kan de Klussendienst nog meer vrijwilligers gebruiken met twee rechterhanden en groene vingers. Ik kan je verzekeren dat vrijwilligerswerk heel leuk is om te doen; je doet het 'met elkaar voor elkaar'. Mooier kan het toch niet zijn?", aldus het statement van een enthousiaste Henk Overbeek.

Een aanvraag indienen of aanmelden als vrijwilliger kan via klussendienst@figulus-welzijn.nl of via de telefoonnummers van Figulus Welzijn Dinxperlo 0315-655282 of Figulus Welzijn Aalten 0543-473993.

reageer als eerste
Meer berichten