Doortje Boland, Henriëtte van de Woord-de Keijzer, Sylvia Vogelpoel en Henk Meijer, bij de plaquette. Foto: Frank Vinkenvleugel
Doortje Boland, Henriëtte van de Woord-de Keijzer, Sylvia Vogelpoel en Henk Meijer, bij de plaquette. Foto: Frank Vinkenvleugel

Teruggevonden plaquette onthuld in De Wieken

DINXPERLO - Vrijdag 6 oktober werd in het wooncomplex 'de Wieken' aan de I. de Keijzerstraat in Dinxperlo een plaquette onthuld die in 1980 was overhandigd aan de huisarts I. de Keijzer vanwege zijn verdiensten als oprichter van de colonne van het Rode Kruis afdeling Dinxperlo waarvan hij bovendien vanaf de oprichting in 1950 tot 1980 commandant was geweest.

Deze plaquette was lang spoorloos maar kwam onlangs weer boven water. De meest logische plek om deze plaquette ergens blijvend op te hangen was in het wooncomplex 'de Wieken' dat immers aan de I. de Keijzerstraat staat. Onder flinke belangstelling van een groot aantal voormalige colonneleden en van bewoners van 'de Wieken' en 'de Molenhof' werd de plaquette onthuld door mevrouw Doortje Boland, voormalig colonnelid, samen met Henriette van de Woord-de Keijzer, de dochter van I. de Keijzer.

In 1950 werd door dokter de Keijzer in Dinxperlo de colonne van het Rode Kruis afdeling Dinxperlo opgericht. Dit was min of meer een uitvloeisel van eerder opgerichte opvangcentra overal langs de landsgrenzen aan het eind van de tweede wereldoorlog. Bekostigd middels een collecte onder de bevolking werd in 1945 een fruitwagentje op luchtbanden aangeschaft voor ziekenvervoer naar het noodziekenhuis. Een groot leegstand pand van de heer Weenink kon dienstdoen als noodziekenhuis, bemand met veel vrijwilligers.

Na afloop van de oorlog werd een oproep geplaatst om een E.H.B.O. cursus te volgen waarna in 1950 de colonne afdeling Dinxperlo werd opgericht. Was het aanvankelijk alleen E.H.B.O. later kwamen daar nog allerlei taken bij zoals de Welfare, de bejaardenreisjes, de boottochten met de Henry Dunant en ook nog de invulling van bemanning op de eigen Dinxperlose ziekenauto. Aan dit laatste kwam in 1994 een einde door de verdere professionalisering van het ambulancevervoer. Na de gemeentelijke fusie met Aalten fuseerden in 2006 ook de afdelingen Aalten en Dinxperlo van het Rode Kruis. De vrijwilligers staan nog altijd paraat om hulp te verlenen bij evenementen zoals sportwedstrijden, avondvierdaagse en seniorenmiddagen.

reageer als eerste
Meer berichten