Wüllen heeft nog een fraaie spieker. Foto: PR
Wüllen heeft nog een fraaie spieker. Foto: PR

Dialectdag Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmünsterland

ACHTERHOEK - De Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmünsterland nodigt uit voor de 53e Dialectdag op zaterdag 28 oktober in Wüllen. Het thema van de dag is 'Die verkehrte Welt' ofwel 'De omgekeerde wereld'

Mundus inversus/Mundus perversus. Reeds de Romeinen kenden een soort van carnaval, waarbij ze tijdens de feestdagen ter ere van de God Saturnus de wereld op zijn kop zetten. Terechtstellingen werden uitgesteld, slaven en hun meesters wisselden van rol en vierden gemeeschappelijk het feest waarbij ze allen vrijelijk mochten spreken. In de middeleeuwen vierde men narrenfeesten. Lager geplaatste geestelijken namen rang en privileges over van de hogere geestelijkheid. Kerkelijke gebruiken werden geparodieerd. De bestaande orde werd belachelijk gemaakt, het varken slachtte de slager, de haas schoot de jager, de dader werd het slachtoffer…en als toppunt: vrouwen namen het landsbestuur over.
Carnaval is nog steeds het feest om de zinnen te verzetten, even de zware druk van het dagelijks leven te vergeten met humor en satire. En bijna altijd gebeurt dat in de taal van het 'gewone volk', de streektaal, de moderspraoke. De taal die ook tijdens deze Dialectdag het grensoverschrijdende, verbindende element is.
Aan het programma werken onder meer mee: Ferry Broshuis, schrijver/columnist uit Groenlo, Henk Harmsen, journalist uit Stokkum, Martin Tenspolde van de karnevalsverein Klein-Köln Wüllen 1850 e.V. en Elke Hackfort van Heimatverein Wüllen. Na de middag organiseert de Heimatverein voor belangstellenden een rondleiding door Wüllen. De Dialectdag komt mede tot stand dankzij een subsidie van Euregio en is een samenwerking van Dialectkring Achterhook en Liemers, Kulturkreis Schloss Raesfeld e.V., Kult Westmünsterland, Kreisheimatpflege Borken. Bijzondere medewerking verleent Karnevalsverein Klein-Köln Wüllen 1850 e.V.

De Dialectdag vindt plaats bij Gaststätte Höstenpumpe, Marktplatz 1 in Ahaus-Wüllen. De dag begint om 10.00 uur. Er is ontvangst met koffie/thee vanaf 9.30 uur. Deelname aan het ochtendprogramma inclusief bijbehorende drankjes kost 12,50 euro. De middagexcursie is gratis. Aanmelden bij Diana Abbink, abbinkdiana@gmail.com of tel. 06-12 02 53 84.

reageer als eerste
Meer berichten