Staand, links Rachel Westerveld met naast haar Sacha Bleeker tijdens het ensemble van Rossini. Foto: Ans ter Horst
Staand, links Rachel Westerveld met naast haar Sacha Bleeker tijdens het ensemble van Rossini. Foto: Ans ter Horst

Aaltenaren werken mee aan operaconcerten Classic WM

AALTEN - Danslerares en choreografe Marianne Veldkamp-Vieberink uit Aalten en dirigent Emile Engel uit Lichtenvoorde van het regionale koor Classic WM zijn een artistieke samenwerking aangegaan om wat meer leven te brengen in de presentatie van twee operaconcerten die op stapel staan. De titel Viva l'opera wordt eer aangedaan: op zaterdagavond 4 en zondagmiddag 5 november zal het ongetwijfeld bruisen van energie bij alle prachtige opera-melodieën, die dan de Oude Calixtuskerk in Groenlo zullen vullen. Daar waar actie mogelijk is komt duidelijk de deskundige inbreng van Marianne naar voren. Met enthousiasme brengt ze haar ideeën op de bijna zestig leden en projectleden over, voor wie deze opzet nieuw is. Twee van de zes projectleden zijn de Aaltense sopranen Rachel Westerveld-Lensink en Sacha Bleeker-Gijsbers.

Het worden geen traditionele uitvoeringen met gaan staan als het koor zingt en zitten als een solist zijn of haar aria brengt. Er gebeuren onverwachte dingen, het koor is meer in beweging, kortom er is voor de liefhebbers van operazang en -muziek veel moois te beleven.
Met elkaar worden zo'n dertig nummers van Mozart, Mascagni, Bellini, Rossini en Verdi gezongen. Aria's door de eigen solisten en gastsoliste Marijke ten Kate uit Winterswijk, ensembles, waarin een deel van het koor zingt en grootse koorwerken. Op het gevarieerde programma staan hoogtepunten uit Il Trovatore, Cavalleria Rusticana, Die Entführung aus dem Serail, Nabucco en Mosè in Egitto. Rachel en Sacha hebben de nodige ervaring in zingen, hebben affiniteit met opera dan wel klassieke muziek. Sacha heeft vroeger al gezongen bij Jabbaj, een jeugdkoor en van 2009 tot 2011 zong ze bij kleinkoor Existe in Utrecht. Dit voorjaar deed ze als projectlid mee bij het nieuw opgezette popkoor in Lintelo. Zij noemt de aria La vergini degli angelli van soliste Enneke Klomps haar favoriete nummer, terwijl bij de koorwerken het Reizigerskoor uit Idomeneo van Mozart en het werk Dal tuo stellato soglio van Rossini , waarin zij en Rachel meezingen, bovenaan staan.

Rachel heeft gezongen bij het koor Testify in Aalten en deed twee keer mee met een landelijk projectkoor. In Utrecht volgde ze - in groepsverband met andere studenten - twee zangcursussen. Op dit moment zingt ze nog wel eens in klein verband tijdens bijvoorbeeld herdenkingsdiensten in verzorgingstehuizen en feestdagen in kerken.
Beiden zijn enthousiast over de muzikale leiding van dirigent Emile Engel en de repetities met choreografe Marianne. Het zingen bij Classic WM vinden ze heel leerzaam. Rachel vond zeker in het begin de manier van zingen best lastig, maar vindt het een leuke uitdaging omdat er ontzettend mooie stukken bij zijn. Sacha houdt van het afwisselende programma met fijn veel Italiaanse teksten, want dat is haar lievelingstaal. Beiden hadden moeite om het Rataplan-koor uit La Forza del Destino in te studeren; niet vanwege de tekst, omdat deze steeds vrijwel hetzelfde is, maar door de subtiele verschillen in de melodie.

Alle zang wordt begeleid door pianist Evert-Jan de Groot uit Utrecht, die eveneens solo een bewerking van Il Trovatore speelt. Bij sommige stukken bespelen Wim Ruessink uit Winterswijk en Wilbert Berendsen uit Vorden tevens het orgel. De beide organisten zijn voorafgaand aan het concert te horen op het carillon van de Oude Calixtus, waarmee ze operaklanken over Groenlo zullen strooien. Violist Papillon Boddeke speelt mee tijdens een stuk van Verdi. Voor visuals en techniek zorgen André te Hennepe en John te Dorsthorst.


www.classicwm.nl

reageer als eerste
Meer berichten