Hoogstamfruit snoeien is te leren. Foto: Frank Vinkenvleugel
Hoogstamfruit snoeien is te leren. Foto: Frank Vinkenvleugel

Praktijkcursus hoogstamfruit snoeien in Dinxperlo

DINXPERLO - Iedereen die hoogstamfruitbomen heeft en wil leren hoe deze bomen gesnoeid moeten worden, kan terecht op de eendaagse praktijkcursus op zaterdag 13 januari. Na een korte uitleg over de theorie achter het snoeien gaan alle deelnemers onder deskundige leiding van pomoloog Marcel Tross aan de slag met de praktijk.

Op veel plekken in de Achterhoek zijn nog hoogstamfruitbomen te vinden, soms als echte boomgaard en soms als enkele fruitbomen op het erf. De fruitbomen horen bij ons landschap, en vormen ook een echte aanwinst voor de natuur. Voor het behoud van fruitbomen is het wel van belang dat ze regelmatig gesnoeid worden. Veel eigenaren van boomgaarden weten alleen niet goed hoe ze dit moeten doen. Voor die mensen wordt zaterdag 13 januari van 10.00 tot uiterlijk 16.00 uur een praktische cursus gegeven.

In de cursus doet men eerst basiskennis op over de manier waarop fruitbomen groeien. Daarna kan iedereen buiten in de hoogstamboomgaard oefenen. Onder leiding van Marcel Tross leren alle deelnemers hoeveel ze moeten snoeien, welke takken weg kunnen en welke vooral niet. Deelnemers kunnen hun eigen gereedschap meenemen, daarnaast zijn een aantal stokzagen beschikbaar.

De kosten voor de eendaagse praktijkcursus bedragen dertig euro per persoon. Voor koffie, thee en een lunch (soep met broodjes) wordt gezorgd.

Wie wil meedoen aan de cursus, kan zich tot en met zondag 7 januari aanmelden via snoeicursusdinxperlo@gmail.com. Er is plaats voor maximaal tien deelnemers, bij minimaal zeven deelnemers gaat de cursus door. Deelnemers horen uiterlijk een week van te voren of er genoeg aanmeldingen zijn.

Meer berichten