Koffie, thee, een praatje of een spelletje: het kan allemaal in het Inloophuis. Foto: Frank Vinkenvleugel
Koffie, thee, een praatje of een spelletje: het kan allemaal in het Inloophuis. Foto: Frank Vinkenvleugel

Inloophuis viert 15-jarig bestaan

DINXPERLO - Op 12 november bestaat het Inloophuis 15 jaar. Het Inloophuis is een succesvol initiatief van de Protestante Kerk dat door alle kerkgenootschappen in Dinxperlo ondersteund wordt. Elke dinsdagmorgen van half 10 tot half 12 kunnen inwoners van Dinxperlo, Suderwick en de omliggende kernen met elkaar een paar gezellige uurtjes doorbrengen onder het genot van een kopje koffie of thee. Berthold van den Bor, vrijwilliger van het eerst uur en lid van de werkgroep, vertelt waarom het Inloophuis zo belangrijk is.

Door Iris Jansen

Van den Bor: "Het Inloophuis is een ontmoetingsplek voor jong en oud. De praktijk wijst uit dat het vooral de ouderen zijn die er goed gebruik van maken. Onze thuishaven is het Kerkelijk Centrum naast de Dorpskerk; een centrale plek met goede parkeergelegenheid. Vooral nu het Kerkelijk Centrum zo mooi is opgeknapt, is het hier extra gezellig. Alle voorzieningen zijn aanwezig en er is ruimschoots plaats om in deze mooie ruimte veel mensen te kunnen ontvangen. Met een vaste werkgroep en 40 vrijwilligers, kunnen we ruimschoots het Inloophuis runnen. Zo is er een bakgroep die elke week voor wat lekkers bij de thee en koffie zorgt en hebben we chauffeurs die desgewenst mensen kunnen halen en brengen. En natuurlijk wordt er goed gebruik gemaakt van de Electrocar; niemand hoeft dus eenzaam thuis te blijven zitten. Na afloop kunnen de mensen een vrije gift geven voor de koffie of thee. Verder zijn er geen kosten aan verbonden. Eenmaal per twee weken komen er enkele bezoekers vanuit Estinea met een begeleider, en ook zij hebben het hier reuze naar hun zin."

Van den Bor vertelt dat nieuwe bezoekers extra aandacht krijgen wanneer zij voor het eerst komen. "Niet iedereen maakt makkelijk contact, dus wij hebben vanuit de werkgroep vrijwilligers die speciaal aandacht besteden aan de 'nieuwelingen'. We laten hier geen mensen in hun eentje zitten en proberen ze snel op hun gemak te stellen en desgewenst aan spelletjes mee te laten doen. Hier wordt nogal fanatiek rummikub gespeeld, maar ook andere spelletjes zoals sjoelen en kaarten zijn hier in trek. Maar niets moet hier; er gezellig bij zitten of een praatje maken is ook prima. Het belangrijkste is dat mensen het hier prettig vinden en uit hun isolement komen, maar ook in ieder geval wekelijks aanpraak hebben; dat is helaas niet altijd het geval. Er zijn vele bezoekers die al vanaf de oprichting komen. Onze twee oudste gasten zijn ver in de negentig en komen nog elke week voor een praatje. Belangrijk is wel om te noemen dat wij geen mensen hebben die kunnen assisteren wanneer iemand naar het toilet moet, maar wanneer iemand een eigen begeleider wil meenemen is dat geen enkel probleem. Grappig is dat vanaf het begin zich een vrouwen- en mannengroep heeft gevormd. Maar dat weerhoudt sommige heren er niet van om 'de meisjes' even te gaan begroeten", lacht van den Bor.

Activiteiten
"Naast de paas- en kerstviering, organiseren we jaarlijks nog enkele activiteiten zoals een quiz, samen leuke liedjes zingen onder muzikale begeleiding, ijs eten en schenken we aandacht aan het Sinterklaasfeest en de nieuwjaarsviering. Vaststaand feit is dat alle activiteiten zich op een dinsdagmorgen afspelen. We hebben dus geen ingewikkelde agenda. Ter gelegenheid van ons jubileum hebben we een verrassingsreis georganiseerd naar het Duitse Wertherbruch. We gaan met een groep mensen, die zich hiervoor hebben aangemeld, heerlijk ontbijten bij Café Waldsee", vertelt van den Bor.

"We zouden het geweldig vinden, nieuwe gasten te kunnen ontvangen. Trek de stoute schoenen aan en wandel gewoon eens binnen voor een kopje koffie. Iemand meenemen is dus geen enkel probleem. Het zou fijn zijn wanneer er ook eens wat 'jongere' ouderen zouden komen. De leeftijd ligt nu zo vanaf begin zeventig, maar dat wil niet zeggen dat het hier een saaie boel is. Luister maar eens naar de geanimeerde gesprekken en zie de vrolijke gezichten. Geloof speelt hier geen enkele rol. Hier zijn mensen vanuit alle kerkgenootschappen aanwezig. Wanneer we als vrijwilligers tijdens zo'n dinsdagmorgen bezig zijn met het ontvangen van mensen en het schenken van koffie en thee, dan weten we waarvoor we het doen", besluit van den Bor tevreden.

Meer berichten