Harmonie Sint Antonius neemt de bezoekers van het concert mee naar de Oriënt. Foto: Frank Vinkenvleugel
Harmonie Sint Antonius neemt de bezoekers van het concert mee naar de Oriënt. Foto: Frank Vinkenvleugel

Harmonie St. Antonius neemt je mee naar de Oriënt

DINXPERLO/BREEDENBROEK - Nog met het laatste gezamenlijke optreden met Boh Foi Toch vers in het geheugen, maakt Harmonie St. Antonius zich op voor het aanstaande concert Duizend en één nacht in het Kulturhus Dinxperlo. Op zondagmiddag 19 november neemt het orkest de luisteraars mee op een reis door het Midden-Oosten. Een bijzonderheid bij dit concert is de medewerking van het Vrouwencafé in Dinxperlo.

Door Iris Jansen

Dirigent Bart van den Goorbergh vertelt over de eeuwenoude sprookjes van Duizend en één nacht. "Iedereen kent de term 'Duizend en één nacht' wel, maar de achterliggende geschiedenis is vaak niet bekend. De verhalen zijn afkomstig uit verschillende Arabische landen en sommige zijn al van voor het begin van de jaartelling. Vanaf de achttiende eeuw zijn deze verhalen door ontdekkingsreizigers naar Europa gebracht. Het middelpunt van de vertellingen is Scheherazade. Om aan het lot van alle voorafgaande echtgenoten van koning Sjahriaar te ontkomen, vertelt zij als nieuwe echtgenote elke avond een verhaal zonder afloop, zodat zij de volgende avond weer een kans krijgt haar verhaal verder te vertellen. De koning liet namelijk elke dag zijn echtgenote ter dood brengen en huwde de volgende dag een nieuwe vrouw, maar Scheraherazade wist haar lot 1001 nachten uit te stellen, net zolang totdat haar man zoveel van haar hield en haar leven spaarde. In de loop der tijd zijn er verhalen aan de verzameling toegevoegd zoals bijvoorbeeld Ali Baba en de veertig rovers en Aladin en de wonderlamp."

Oosterse klanken en vertellingen
"De Arabische klanken zijn voor ons niet alledaags en brengen ons al gauw in Oosterse sferen. Als harmonie vinden we het heel leuk om steeds een afwisselend concert te presenteren met verrassende muziek en intermezzo's. Ook tijdens dit concert spelen weer alle leden mee. Om 15.30 uur is de inloop en om 16.00 uur openen we in de foyer met de allerjongste deelnemers. Zij spelen en zingen het nummer Noord, Oost, Zuid, West. Bart heeft het nummer geschreven zodat ook de pas beginnende kinderen kunnen meespelen. Wat ze niet kunnen spelen, zingen ze. Tijdens de opening van het concert zullen bezoekers van het Vrouwencafé, en nieuwe inwoners van Dinxperlo afkomstig uit Syrië, Eritrea en Somalië, eigengemaakte hapjes presenteren. Zij vonden het leuk om met hun bijdrage iets van hun cultuur toe te voegen. Daarna wordt het concert voortgezet in de zaal", vult voorzitter Maureen Huls aan.

Bart vertelt enthousiast over het programma. "Ons concert zal afgewisseld worden met enkele vertellingen door Elly van Ballegooijen uit Winterswijk. Zij leest voor uit de sprookjes van Duizend en één nacht. Ook zal ik wat over het programma vertellen; ik vind het leuk om de luisteraars wat informatie mee te geven over de muziek die wij spelen. Wanneer je wat meer weet over wát wij spelen, heb je ook een andere belevenis. Op zo'n koude herfstmiddag, is het toch heerlijk om een uitstapje te maken naar warmere oorden?" Ook Maureen verheugt zich op dit concert. "Weer zo iets anders als het concert met Boh Foi Toch, maar ook weer zó leuk om dit te doen. Daarna gaan we ons voorbereiden op ons kerstconcert in Breedenbroek, waarvoor we operazanger Valentin Jar uit Dinxperlo en Fanfare Prinses Beatrix hebben uitgenodigd."

Het concert vindt plaats op zondagmiddag 19 november in het Kulturhus Dinxperlo om 16.00 uur. Inloop vanaf 15.30 uur. Entree 5 euro inclusief hapje en een consumptie.

Meer berichten