advertorial

Gastouderbureau Gemoederlijk: 'Je ergens anders thuis voelen'

ACHTERHOEK – Gastouderbureau Gemoederlijk is opgezet door Cindy en Rosemarie, met als doel: een kind een plek te bieden waar ze zich net zo thuis voelen als thuis. Zij brengen met hun bureau gastouders en gezinnen bij elkaar, en regelen alle zaken rond de opvang, zoals toeslagen, enzovoorts. Maar Gemoederlijk doet meer: het biedt gastouders - zowel door activiteiten als digitaal - mogelijkheden om informatie uit te wisselen en contact te onderhouden. Daardoor leren gastouders van elkaar, zijn er mogelijkheden om elkaars werk over te nemen en daardoor is de opvang veel minder kwetsbaar.

Beide vrouwen, zelf moeder van kinderen van 17 en 13, en van 13 en jaar, leerden elkaar elf jaar geleden kennen via Yunio, en hebben al jaren ervaring in de gastouderopvang, maar dan als onderdeel van een grotere kinderopvangorganisatie. Een jaar geleden deed de mogelijkheid zich voor om samen de gastouderactiviteiten van hun voormalige werkgever als zelfstandige voort te zetten.
"En dat bevalt zo goed! Want nu zetten we onze eigen koers uit. Dat betekent dat we in de tariefstelling veel kunnen doen. Voor het eerste kind is het belastingvoordeel veel lager. Daarom bieden we daarvoor een tarief aan met een flinke korting, zodat ouders niet hoeven te beknibbelen op het aantal uren zorg dat ze afnemen bij de gastouder. Dat brengt veel rust, en we bouwen zo een duurzame relatie op, die zowel voor het gezin als de gastouder goed uitpakt. En dat is ook goed voor ons bureau", legt Cindy uit.
Rosemarie noemt nog eens de andere voordelen van de gastouderopvang: "De flexibiliteit is veel groter dan bij 'gewone' kinderopvanglocaties, terwijl dezelfde professionaliteit wordt geboden. We zetten in op het koppelen van de juiste gastouder aan een gezin, qua sfeer in huis, qua opvattingen over opvoeding. Als die 'klik' er is, loopt de opvang meestal vanzelf goed. Maar we houden wel contact, om de opvang te evalueren en waar nodig nieuwe of andere afspraken te maken. Gastouders houden 'hun' (opvang-) kinderen vaak van nul tot twaalf jaar; dan wordt het gastoudergezin echt vaak een tweede thuis, een andere plek waar een kind zich helemaal thuis voelt. Dat is ons doel." Bewezen is, dat gastouderopvang goed is voor het welbevinden van een kind, en helemaal voor dat van een baby.
Via Gemoederlijk is het ook mogelijk om gastouderopvang aan huis te regelen. "Met name als het gaat om opvang van meer dan één kind kan dat heel goed werken", zegt Cindy. Ze wijst er nog maar weer eens op: "Ouders die via een gekwalificeerd bureau als het onze gastouderopvang regelen, komen in aanmerking voor toeslagen. Dat maakt dat de opvang goedkoper uitpakt als wanneer de opvang 'zwart' wordt betaald. En we hebben gelukkig heel veel lieve gastouders!"
Wie meer wil weten over gastouderopvang of over gastouderschap, kan bij Cindy en Rosemarie terecht voor een vrijblijvend informatief gesprek.

www.gastouderbureaugemoederlijk.nl

reageer als eerste
Meer berichten