Theo en Tamara zijn twee van de vrijwilligers die het ontbijt verzorgen. Foto: Frank Vinkenvleugel
Theo en Tamara zijn twee van de vrijwilligers die het ontbijt verzorgen. Foto: Frank Vinkenvleugel

Gemoedelijk ontbijt Kulturhus is voor iedereen

DINXPERLO - Drie jaar geleden zat een aantal vrijwilligers om de tafel. Zij bedachten hoe leuk het zou zijn om iedere maand een ontbijtje voor mensen uit Dinxperlo en omgeving te organiseren. Het doel was elkaar ontmoeten en gezellig samen eten. op 1 februari 2015 was het eerste ontbijt een feit. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en kan worden gesteld dat het ontbijten bij het Kulturhus een succes is. Iedere tweede zondag van de maand vinden zo'n veertig tot vijftig personen hun weg naar het ontbijtbuffet en de bezoekers zijn erg tevreden. Tamara Elburg en Theo Janssen zijn twee van de vrijwilligers die het samen met Jan Oele en Hanny Janssen telkens weer voor elkaar krijgen om voor weinig geld een fijne broodmaaltijd te realiseren die voor een ieder toegankelijk is.

Door Waltraud Wensink

Theo Janssen: "Het Kulturhus is een gebouw met een maatschappelijke functie, dus voor iedereen. We wilden in eerste instantie een ontbijtje organiseren voor senioren die alleen zijn en graag met anderen aan tafel willen ontbijten. In de praktijk blijkt echter dat het niet alleen voor senioren een mooie gelegenheid is om anderen te ontmoeten maar eigenlijk zien we bezoekers van alle leeftijden aanschuiven." Tamara Elburg vult aan: "We hebben het dan niet alleen over alleenstaanden maar juist ook groepjes mensen die gezellig samen komen eten. Dat varieert van gezinnen, opa's en oma's met hun kleinkinderen, buren en soms ook een heel voetbalelftal. Inmiddels zijn er al mensen die we tot de vaste bezoekers mogen rekenen en die zelf een soort van 'ontbijtgroepje' hebben gevormd." Als er gemiddeld veertig personen zitten is het goed te doen voor de vrijwilligers, dan hebben ze ook voldoende tijd om zelf aan te schuiven bij het ontbijt. Soms zijn er wel zestig personen en dan is het echt wel aanpoten.

Uitgebreid buffet met scrambled eggs
De vrijwilligers van het Kulturhus zijn net als de bezoekers erg enthousiast over het maandelijkse ontbijt en zorgen er altijd voor dat er meer dan voldoende is voor iedereen. Vaste items op het menu zijn koffie, thee, melk, chocomelk, witte en bruine boterhammen, Duits brood en Duitse harde broodjes, meer dan voldoende zoet en hartig beleg, gekookte eieren en natuurlijk niet te vergeten de befaamde 'scrambled eggs', roerei dus, met spek. Dit alles in buffetvorm waarbij de mensen van twee kanten kunnen aansluiten. Tamara: "Als de mensen willen, kunnen ze gezellig ergens aansluiten bij anderen aan tafel maar het is ook mogelijk om een tafeltje te reserveren voor een aantal personen of je eigen groepje. Dat moet je dan bij de opgave gewoon even doorgeven. Ook als je een speciale plek wilt omdat je met een rolstoel of met een scootmobiel komt, is het handig om dit even aan een van ons door te geven dan houden we daar rekening mee. Daarnaast staan we altijd open voor ideeën en suggesties en vinden we het fijn dat de bezoekers met ons meedenken. De opbrengst van het ontbijtje gebruiken we als investering voor aankleding van het Kulturhus. Denk hierbij aan een bloemetje op tafel of mooie nieuwe wijnglazen. We zijn nu aan het kijken naar mooie nieuwe dienbladen en zo is er altijd wel iets waar we het geld aan kunnen besteden binnen het Kulturhus."

Positieve reacties van bezoekers
De reacties van de bezoekers zijn altijd zeer positief en er zijn dus al echte stamgasten bij. Leonie Knuvink, een van de bezoekers die regelmatig aansluit zegt: "We zijn inmiddels een vast groepje geworden dat met regelmaat aansluit. Het is echter ook leuk om weer nieuwe aanwas te krijgen en daarom doen we regelmatig ons best om weer eens iemand anders mee te nemen." Ruth Hengeveld: "Ik vind het er altijd erg gezellig en het is voor jong en oud. Het is een uitgebreid ontbijtbuffet en een leuke manier om elkaar zo te ontmoeten."

Monique Lammers voegt daar nog aan toe dat je altijd bij iedereen kunt aanschuiven en dat de prijs van het ontbijt - zeven euro - zeker oké is. Annemarie te Grotenhuis meent: "Het is ontzettend gezellig om met mensen, die je in het dorp tegen komt en ook goeiedag zegt, ook eens samen aan het ontbijt te zitten en ermee te praten. Je leert de mensen op een leuke en gezellige manier kennen. Zelf gaan we iedere maand en vinden het elke keer weer geweldig. Het is goed verzorgd en ook voor de kleine beurs goed betaalbaar. Gezamenlijk eten, doet eten. Ik verheug me nu al op het volgende ontbijtje."

Ontbijtcadeaubonnen winnen bij Dinxpers Nieuws
Nieuw zijn de 'ontbijtbonnen' die sinds kort verkrijgbaar zijn bij het Kulturhus. De eersten zijn inmiddels in omloop. "Dan kun je ook eens een ontbijtje cadeau doen aan iemand anders als bedankje voor bewezen diensten, als dank voor het oppassen of gewoon als verjaardagscadeau. Hartstikke leuk en voor de prijs hoef je het zeker niet te laten", zegt Theo Janssen. Speciaal voor Dinxpers Nieuws stellen de vrijwilligers van het Kulturhus iedere eerste week van de maand een ontbijt-bon voor twee personen beschikbaar. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet men de oplossing van de puzzel in te sturen. Het ontbijt in het Kulturhus is iedere tweede zondag van de maand van 10.00 tot 12:00 uur in het Kulturhus in Dinxperlo en de kosten zijn 7 euro voor volwassenen en voor jongeren van 12 tot 16 jaar vier euro. Kinderen tot 12 jaar eten gratis mee. Opgave kan via mail: ontbijtenkulturhus@gmail.com of 06-12572794 of aan de bar in het Kulturhus.

reageer als eerste
Meer berichten