Stadsgids Prins Maurits in actie bij een rondleiding. Foto: PR
Stadsgids Prins Maurits in actie bij een rondleiding. Foto: PR

Bredevoort centraal op Gelredag

BREDEVOORT - Het stadje Bredevoort staat centraal op de Gelredag, die op zaterdag 17 februari plaatsvindt. Tussen 10.00 en 12.30 uur zijn er dan diverse activiteiten in Bredevoort, allemaal gericht op de roemrijke geschiedenis van het stadje.

Gelredagen worden in samenwerking met RTV Gelderland georganiseerd in plaatsen/steden die een bijzondere plek innemen in de geschiedenis van Nederland en met name Gelderland. In de tv-serie Ridders van Gelre wordt de fascinerende geschiedenis van Gelderland vanuit een ander minder bekend perspectief verteld.
Bredevoort is een stadje dat heeft meegewerkt aan het tv-programma Ridders van Gelre. Een aantal weken geleden waren de Ridders in Bredevoort voor het maken van opnames voor dit programma en op 29 januari was op RTV Gelderland te zien welke rol Prins Maurits tijdens de veldtocht in 1597 in Bredevoort heeft gespeeld en wat de gevolgen waren voor het stadje. De stadsgids Prins Maurits van Nassau heeft samen met een aantal leden van de Compagnie Onversaegt aan deze uitzending meegewerkt. De uitzending kan nog via uitzending tv-gemist bij RTV Gelderland teruggekeken worden.
Naar aanleiding van deze serie worden in diverse steden Gelredagen georganiseerd. Ook in Bredevoort . Op 17 februari komt René Arendsen – een van de Ridders van Gelre – op bezoek in Bredevoort om de Gelredag in Bredevoort vanaf 8.00 uur voor de radio te verslaan.
Voor deze dag zijn tussen 10.00 en ca. 12.30 uur diverse activiteiten in het stadje. Alle Bredevoortse stadsgidsen wandelen door Bredevoort en vertellen over de geschiedenis. In de rk kerk vertelt Jos Wessels hoe het de katholieken verging in de heftige strubbelingen tijdens de 80 Jarige Oorlog en in het Vestingpark St. Bernardus praat Hans de Graaf de bezoekers bij over het ontstaan van het park en de achterliggende geschiedenis.
Het programma begint om 10.00 uur met de inloop in de St. Joriskerk op de Markt. In de kerk vertelt Willem Veldkamp over de geschiedenis van deze prachtige kerk. Hendrickje Stoffels wandelt met bezoekers naar de diverse locaties en vertelt over haar Bredevoortse en Amsterdamse verleden. Prins Maurits van Nassau heeft het behaagd de hele ochtend in zijn stadje aanwezig te zijn. Hij vertelt over de spannende Bredevoortse geschiedenis en met hem kan men van zijn enerverende ervaringen rondom Bredevoort genieten.

Parkeergelegenheid is voldoende aanwezig aan de Winterswijksestraat. Vandaar is het slechts vijf minuten wandelen naar de St Joriskerk. De route wordt met 'Gelredag' aangegeven.

Meer berichten