Foto: Nick Oostendorp

Kollumn | Verkiezingen

Verkiezingen

Die hebben we over vijf weken ook al weer gehad. Die verkiezingen. Diverse mensen uit alle gemeentes in ons kleine landje maken zich weer druk om de aandacht te vestigen op wat zij vinden dat belangrijk is voor hun gemeente.
Even wat cijfers om een idee te krijgen: Nederland telde ruim een eeuw geleden meer dan 1.100 gemeentes. Per 1 januari was dat 'slechts' 380. Als je van ruim 17 miljoen inwoners uit gaat is dat gemiddeld 45.000 zielen per gemeente. Schiermonnikoog heeft het minst aantal inwoners: 941. Amsterdam de meeste: circa 860.000.
Het is een utopie is om het iedereen naar de zin te maken. Daarom is eigenlijk de dag van de verkiezingen niet zo belangrijk. De dagen daarna zijn veel belangrijker. Kijk alleen maar eens naar de tankwagens water die worden aangevoerd en die door de beloofde wijn wordt gemixt. Men kijkt elkaar aan, heb jij dit, ooooow ik heb dat en een compromis is geboren. En de kiezers die daar niet voor gekozen hebben staan in het spreekwoordelijke hemd.
Ik snap ook wel dat, als je tot overeenstemming over een bepaald onderwerp wilt komen, je het eens moet worden. Het grote nadeel is gewoon dat er in een beoogde coalitie, die de meerderheid heeft, te veel partijen zitten. Dan maar een twee-partijen systeem in ons landje? Dat al helemaal niet. Geen Amerikaanse toestanden hier alsjeblieft! Daar is het de gewoonste zaak van de wereld om uit principe alles te blokkeren wat die andere partij voorstelt. Gewoon om het blokkeren zelf. Gooien met modder en stront is daar aan de orde van de dag. Maar jaahaa dat kunnen we hier ook wel hoor. En met hier wordt ook echt hier bedoeld. In onze gemeente. Hier wijzen de dames en heren lijnenuitstippelaars eerst op de gebreken en tekortkomingen van andere partijen. Er is gauw genoeg een stok gevonden om een hond te slaan. Zorg eerst maar eens dat je zelf de eigen zaken voor elkaar hebt.
Een lokale partij hier heeft het idee opgepakt om echt bij mensen aan te bellen om hun politieke gedachtengoed (zouden ook twee woorden kunnen zijn….) aan te prijzen. Advies voor de aanbellers: de hond kan bijten!

Hol ow goed!
H. Eurneman

Meer berichten