152 kandidaten voor 21 raadszetels

Centraal stembureau stelt kandidatenlijsten definitief vast

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN - Op vrijdag 9 februari kwam het Centrale stembureau bijeen om de kandidatenlijsten definitief vast te stellen. Op maandag 5 februari hebben de partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart hun lijsten ingeleverd. Die zijn in de dagen daarna door het stembureau, bestaande uit de burgemeester en ambtenaren, gecontroleerd. Er werden geen problemen geconstateerd. De volgorde van de lijstnummers is bepaald aan de hand van de verkiezingsuitslag van vier jaar geleden op basis van het aantal per partij uitgebrachte stemmen. Nieuweling D66 heeft lijst 7 gekregen. De PvdA doet niet meer mee aan de verkiezingen.

Merendeel kandidaten is lijstduwer
Voor de 21 raadszetels kan dit keer gekozen worden uit 152 kandidaten. De Progressieve Partij heeft de meeste kandidaten: 31. Het CDA heeft 30 kandidaten, Gemeentebelangen 23, HenkMeerdinkVolksvertegenwoordiging (HMV) 14, de VVD 18, de ChristenUnie 23 en D66 13. Niet al die kandidaten willen zitting nemen in de gemeenteraad, al kunnen ze er wel met voorkeurstemmen in gekozen worden. Daarvoor heb je een kwart van de kiesdeler nodig, De kiesdeler is het aantal stemmen dat nodig is voor één zetel. Vier jaar geleden was dat ongeveer 600 stemmen. Natuurlijk moet een partij wel voldoende zetels halen. Krijgt een partij twee zetels en halen vier kandidaten een kwart van de kiesdeler, dan komen er toch maar twee in. Het merendeel van de kandidaten op de verschillende lijsten is een zogenaamde lijstduwer. Die wil graag laten weten dat de partij waarvoor zij of hij kandidaat is belangrijk is.

Drie lokale en vier landelijke partijen
De verkiezingsuitslag is niet te voorspellen. Altijd speelt bij gemeenteraadsverkiezingen de landelijke politiek een rol. Maar die is niet van belang voor een plaatselijke partij als de Progressieve Partij, Gemeentebelangen of HMV. Voor deze partijen zijn plaatselijke onderwerpen daarom bepalend. De "landelijke" partijen benadrukken overigens altijd hun lokale wortels. Landelijke thema's zijn voor geen enkele partij van belang tijdens de verkiezingscampagne. Het kan echter niet ontkend worden dat zij profiteren wanneer hun partij landelijk populair is. Maar als dat niet zo is ondervinden ze ook meteen de nadelen.

Vooral mannen op verkiesbare plaatsen
Wie naar de verkiesbare plekken kijkt op de kandidatenlijsten, waarbij rekening is gehouden dat partijen meer zetels kunnen krijgen, ziet dat het aantal vrouwen in de gemeenteraad van Aalten klein zal blijven. Een aantal partijen heeft geprobeerd meer vrouwen te interesseren in de plaatselijke politiek, maar het aantal vrouwen in de raad zal na 21 maart nauwelijks veranderen, al zouden lager op de lijst geplaatste vrouwen met voorkeurstemmen gekozen kunnen worden. D66 was bij de verkiezingen in 2014 onderdeel van de lijst van de Progressieve partij. Dit keer doet de partij zelfstandig mee. Komen er veel nieuwelingen in de gemeenteraad? Bij de ChristenUnie maakt de nummer twee Tobias Holtman een goede kans. Hanny Noorman, die nu in de gemeenteraad zit, staat op plek drie. Bij het CDA is lijsttrekker Raymond Smits nieuw. Tussen de huidige raadsleden staat ook nog nieuweling Quinten Dikschei. Bij Gemeentebelangen is Leo van den Berg nieuw. Als de partij groeit zou ook nog Erik Groters in de raad kunnen komen. Bij HMV keert het opvallende raadslid Willem Bruil niet terug, omdat hij binnenkort zal verhuizen naar Varsseveld. De nieuwe nummer twee is Eddy Smits. Bij de Progressieve Partij maken Esther Diepenbroek en Bert Weevers een goede kans nieuw in de raad te komen. Bij de VVD zal niet veel veranderen, behalve als ze een zetel winnen. Dan zou Henk Hartemink gekozen kunnen worden. Bij D66 zal iedereen nieuw zijn. Op 21 maart zal duidelijk worden of lijsttrekker Alexander van de Graaff en andere D66-ers raadslid worden.

Meer berichten