Columns

Kollumn | Markt

Markt

Al sinds 1963 is er een warenmarkt in ons dorp. Elke vrijdagmiddag is het er een drukte van belang. Vooral als het een beetje mooi weer is, is het flink zoeken naar een geschikte parkeerplaats voor degene die van verder weg komt. Und dann meine ich gewiss die deutschen Gäste die schon vor Jahrzehnte entdeckt haben dass Käse, Kaffee, Backfisch, Blumen, Gemüse, Obst und Gemütlichkeit billig und von guter Qualität sind. Und wo ist die Zeit geblieben dass mann auch für Benzin in NL Schlange stehen musste?
De markten in NL zijn onderverdeeld in kleine, middelgrote en grote markten. Met zijn 32 vaste plaatsen is DX ingedeeld in de categorie middelgrote markt. En elke week zijn er wel één of meerdere losse handelaren die een plaats huren en hun waar te koop aanbieden. Vanaf 2016 valt de markt niet meer onder de gemeente maar is verzelfstandigd.
Het bestuur van de markt (allemaal handelaren) heeft gemeend om dit jaar mee te moeten doen om te proberen de titel 'Beste middelgrote markt van het jaar' te bemachtigen. Dass für dieses Prädikat Interesse ist, ist gewiss: letztes Jahr haben 62 mittelgrosse Märkte mittgemacht. Und der Marktmanager meint, nach eigener Aussage, dat de wekelijkse happening hier ter plekken hoge ogen kan gooien! Dat belooft nog wat bij de bekendmaking op dinsdag 13 maart in Hengelo (Ov).
En de grote toestroom van mensen is niet alleen van belang für die Wochenmarkt an sich. Auch die Läden und Horeca profitieren. Wass ist gemütlicher als boodschappen doen op de markt en hier of daar koffie drinken? Mit etwas dabei! En wie weet kommen so viele Leute dass ein zweiter Wochentag dabei kommt. Mann munkelt: nebst Freitag auch am Dienstag oder Mittwoch Warenmarkt!
En het tanken van benzine? Doen we toch allemaal in die plaats die ons emotioneel veel beter ligt: Suderwick! Donnèrwettèr!

Hol ow goed!
H. Eurneman

Meer berichten