Psalm 150 treedt op met het NJFO. Foto: FSA Photography
Psalm 150 treedt op met het NJFO. Foto: FSA Photography

Voorjaarsconcert Psalm 150 met gasten

DINXPERLO - Op zaterdag 31 maart geven het A-orkest van Fanfareorkest Psalm 150 en het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest (NJFO) een voorjaarsconcert in Sportcentrum Het Blauwe Meer in Dinxperlo. Het NJFO bestaat uit de meest getalenteerde en enthousiaste jonge muzikanten van Nederland. Dat geeft een concert van het NJFO net dat beetje méér: de energie, het plezier en inspiratie spat van het podium. Het concert begint om 20.00 uur in Sportcentrum Het Blauwe Meer. De entree kost tien euro; donateurs van Psalm 150 krijgen 2,50 euro korting op vertoon van hun donateurskaart.

NJFO
Het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest is opgericht in 1959 en is vanaf het begin af aan een orkest geweest met een zeer hoog niveau. De muzikanten van het NJFO zijn zeer getalenteerde amateurs tussen de 15 en 25 jaar en bevat ook enkele conservatoriumstudenten in deze leeftijdscategorie. Als vurig pleitbezorger van repertoirevernieuwing voor het fanfareorkest wist chef-dirgent Danny Oosterman componisten te stimuleren tot het componeren van nieuwe werken voor fanfareorkest. Het NJFO heeft inmiddels een tiental cd's uitgebracht, met zowel dit uitdagende eigentijdse repertoire als met eenvoudiger composities die voor amateurorkesten als voorbeeld kunnen dienen.
Het NJFO wil het fanfareorkest, Nederlands cultureel erfgoed bij uitstek, ook internationaal onder de aandacht brengen. Tussen 1989 en 2016 bezocht het NJFO achtereenvolgens de Verenigde Staten, Canada, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Litouwen, België, Estland, Hongarije en Tsjechië. In de zomer van 2018 zal het orkest op tournee gaan naar Innsbruck.

Repertoire
Bij het A-orkest van Psalm 150 spelen verschillende (oud)leden van het Nationaal Jeugd Fanfareorkest, wat dit concert een extra bijzondere samenwerking maakt. Ook dit orkest kent een lange geschiedenis van muziek maken op een hoog niveau. Zo heeft Fanfareorkest Psalm 150 meegewerkt aan verschillende CD-opnames, gaf het grote concerten in binnen- en buitenland en werd er vijf keer deelgenomen aan het WMC waarbij het orkest uitkwam in de concertdivisie.
Tijdens dit voorjaarsconcert zullen zij een uitdagend programma ten gehore brengen, waaronder …in other words… van Marco Pütz. Dit stuk is geschreven in opdracht van fanfare Oranje Grootegast als keuzewerk voor het WMC 2017. De titel van dit werk verwijst naar het gegeven dat de componist altijd op zoek is naar iets nieuws. In deze compositie is dat een combinatie van de klank van de fanfare met de klanken van gestemde glazen.

Sopraan Irma ten Brinke
Daarnaast heeft Psalm 150 nog een bijzondere gast uitgenodigd: sopraan Irma ten Brinke. Samen met het A-orkest zal zij optreden met het prachtige stuk 'I Shall Love But Thee' van Jan van der Roost, ook uitgevoerd op het WMC 2017. De teksten in dit stuk zijn van William Shakespeare waardoor de componist geïnspireerd raakte tot het creëren van indringende en aansprekende muziek. De vrij zeldzame combinatie van sopraan en fanfare maakt dit werk tot een unieke compositie.

Meer berichten