De Rode Kruis-wandeltocht voert door het mooie buitengebied van Winterswijk. Foto: Mark Heister
De Rode Kruis-wandeltocht voert door het mooie buitengebied van Winterswijk. Foto: Mark Heister

Wandeltocht Rode Kruis voert over zandwegen en kronkelpaadjes

WINTERSWIJK - Atletiekvereniging Archeus neemt op zaterdag 24 en zondag 25 maart de organisatie van de 61e Rode Kruis-wandeltocht in Winterswijk op zich. De start en finish zijn daarom op Sportcomplex De Hunenbulten aan de Vredenseweg. De vijf verschillende afstanden voeren door het prachtige buitengebied van Winterswijk.

De Rode Kruis-wandeltochten werden tot dusverre georganiseerd door wandelsportvereniging De Hazewind. Voor deze vereniging was de organisatie van de tocht - met gemiddeld zo'n 1300 deelnemers - gezien het geringe ledenaantal niet goed meer op te brengen, reden waarom Archeus werd benaderd. Zo'n 90% van de deelnemers komt van buiten Winterswijk, zelfs uit het hele land. De 32 km-afstand is vooral populair bij wandelaars die van plan zijn de Nijmeegse Vierdaagse te lopen. Deze tocht is voor velen vaak het eerste lange wandelevenement in het jaar. Maar er zijn ook genoeg deelnemers die zaterdag een wat kortere afstand lopen en zondags terugkomen voor het langere werk.

Routes
De kortste route van 9 km voert naar 't Döttinkrade. Dit is een loofbos waar de Ratumse beek doorheen loopt, ten noordoosten van Winterswijk. Na het oversteken van de Vredenseweg gaat de route vervolgens verder langs wijngaard Hesselink om via een kronkelpaadje vlak langs de Ratumse beek bij het rustpunt halverwege de route aan te komen. Daar kan de wandelaar genieten van de prachtige locatie. Daar is ook catering met koffie, thee, fris, soep en belegde broodjes. Na het rustpunt gaat de route terug langs de golfbaan richting Henxel. Via het Gossinkbos komt men terug bij sportcomplex Hunenbulten.

De andere routes gaan via landgoed Gossinkbos en een wandelpad langs de Ratumse beek richting Döttinkrade naar het rustpunt. Na het rustpunt worden verschillende routes afgelegd richting buurtschap Kotten. De langste route van 32 km gaat in Ratum de grens over en volgt de grens richting Kotten. In Kotten wordt de grens weer gepasseerd. In de routes van 24 en 32 km komt men langs een tweede rustpunt.
Alle routes gaan over verharde wegen, zandwegen, bospaden en vlak langs kronkelende beekjes door de buurtschappen Henxel, Ratum en Kotten.

Deelname
Deelname kost vier euro. Leden van een erkende wandelorganisatie krijgen een euro korting op vertoon van hun lidmaatschapskaart. Honden zijn welkom, mits aangelijnd. Starttijden zijn voor 9 en 12 km van 08.00 tot 14.00 uur; voor de 16 en 24 km : 08.00 tot 13.00 uur en voor de 32 km van 8.00 tot 10.00 uur. Start en finish zijn op sportcomplex De Hunenbulten, Vredenseweg 134b, Winterswijk. Het terrein heeft een parkeerplaats en fietsenstalling. Gezien het beperkte aantal parkeerplaatsen, worden deelnemers verzocht zoveel mogelijk met de fiets te komen. Het gebouw is geopend van 7.30 tot 17.00 uur. Meer informatie: wandeltocht@av-archeus.nl of ww.av-archeus.nl.

Meer berichten