Columns

Kollumn | Gepiep

Gepiep

In onze gemeente heeft een nieuw fenomeen de kop opgestoken. Direct na het bekend maken van de verkiezingsuitslag werd duidelijk dat men had besloten om als basis voor het werken in de komende vier jaren een raadsprogramma op te stellen. Alle fracties samen stellen dan de kaders en prioriteiten vast, echter zonder concrete oplossingen en antwoorden te geven. Zo is te lezen in enkele krantenartikelen.

Het streven lijkt nobel. Eendrachtig de onderwerpen bepalen die al of niet dringend moeten worden aangepakt. Er samen zijn voor de burger die toch maar de moeite heeft genomen naar de stembus te gaan. Zou dit besluit al vóór de verkiezingen zijn genomen? Zo van, ongeacht de uitslag, we hebben besloten dit zo te gaan doen? Zou kunnen. In het stemhoekje kun je er toch niks mee. Dit is iets wat alle partijen aangaat.

Verder hoopt men hierdoor de samenwerking en betrokkenheid te verbeteren en te verstevigen. Hier wordt het al gladjes! De laatste zin in het krantenartikeltje is zelfs verontrustend: de hoop is dat er minder sprake zal zijn van coalitie versus oppositie.

Maar dit is toch juist een levendig en onlosmakelijk bestanddeel van de democratie!? Het is toch de rol van de oppositie om kritisch te zijn! Om kanttekeningen en opmerkingen te plaatsen en tegen de zichzelf gevestigde orde in te gaan. Daarvan was de afgelopen vier jaar al weinig te merken. En nu gaan we zelf voorwaarden creëren met de hoop om die oppositie die er nog was nog meer de mond te snoeren! Dat de coalitie later kan zeggen: dat hebben jullie toch mede zelf op de agenda gezet, aanvaard dan ook de consequenties. Het is toch nog niet definitief bekend welke coalitie- en oppositieblokken er komen. Hoe kun je dan vooruit regeren?

Leeuwengebrul, dat hoort oppositie te zijn. Hier slagen we er in om zelfs het kuikengepiep in het mestbassin te gooien!

Hol ow goed!

H. Eurneman

PS: het antwoord op de vraag uit de vorige Kollumn, over het Postkantoor, is: Het loket werd in februari 2004 gesloten en de laatste postale handelingen waren in september 2004. Deze werden toen verplaatst naar Ulft.

Meer berichten