Columns

Kollumn | Dijkslag

Dijkslag

Aan deze kant van NL hebben we geen dijken. Hier kun je dus niet buiten of binnen een dijk staan. Nea nea. Wel hebben we hier bossen, akkers en weilanden. En een gemeenteraad die door tientallen jaren heen en compleet eigen weg is ingeslagen. Een gemeenteraad die is opgezadeld met het bestuur over een stad en twee dorpen die gedwongen werden een verstandshuwelijk te sluiten. Joa joa. En een nieuwe chef die 'slechts' uitvoert wat er in de profielschets staat: lef en hart voor de gemeenschap, signaalgevoelig, stevige persoonlijkheid, neemt initiatieven voor bestuurlijke vernieuwing. Het tijdstip is goed gekozen: 100 dagen aan het bewind en het raadsprogramma moet nog worden vastgesteld.

De inhoud is ook duidelijk: op een wijze die wij niet kennen (nea nea) wordt ons even de Leviten gelezen. Een frisse kijk van iemand die dingen opvalt, benoemt en aankaart. Op z'n Rotterdams: recht voor de raap! Precies zoals 'wij' dit willen: zie wederom profielschets. Heel wat terechte onderwerpen worden benoemd. Zoveel dat je denkt: zou de vorige burgemeester echt zo veel anders hebben gedacht? In voetbaltermen krijgt hij een gele kaart! Joa joa.

Maar ja, niets menselijks is ook de nieuwe chef niet vreemd. Als je voor de aanval op de kernemelkse sause met siepels, uutgebakken spek en broene bonen de Dinxpèrsen aanspreekt als Aaltenaar, dan he'j 't schoap an 't drieten! Aijaijai! Beginnersfout zullen we maar zeggen. Vergeven en vergeten. Joa joa.

Het is duidelijk dat de raad, college, b en w, fracties, griffie, agendacie., rtg, coalitie, oppositie en wie mis ik nog? nu aan zet zijn om er voor te zorgen dat bijna iedereen nu eindelijk een beetje het gevoel krijgt er bij te horen. Zal ooit de zwerende wond, waar het vuil nog in zit, genezen? Zullen ooit irritatie, frustratie, achterdocht en venijn er niet meer zijn? De verantwoordelijken dienen een mentaliteitsverandering te ondergaan en niet de standaard ambtszin gebruiken: ik herken mij hier niet in! Nea nea.

Deze nieuwe burgemeester houden we binnen de gemeentedijken. Zijn commentaar bevestigt alleen maar wat een andere hoge westerlinge in 2013 ook al aankaartte: wees directer en scherper. Een cultuuromslag is nodig. Volg zijn aanwijzingen op en we komen er wel. Ook in onze gemeente! Joa joa!

Hol ow goed!
H. Eurneman

Meer berichten