Annemartien Berkelaar met haar boek. Foto: Frank Vinkenvleugel
Annemartien Berkelaar met haar boek. Foto: Frank Vinkenvleugel

Annemartien Berkelaar debuteert met familieroman

DINXPERLO - Annemartien Berkelaar debuteert deze maand met haar familieroman 'Opnieuw beginnen'. Al van kind af aan heeft Annemartien verhalen geschreven en vooral Helen Taselaar, bekend van de Kluitman jeugdserie 'Manege Picadero', was één van haar favoriete auteurs. Haar interesse in verhalen schrijven heeft zij nooit verloren en zo begon Annemartien twee jaar geleden aan haar eerste roman, dat nu door uitgeverij Zomer & Keuning wordt uitgebracht.

Door Iris Jansen

Annemartien, afkomstig uit Amersfoort en sinds 2009 woonachtig in Dinxperlo, is werkzaam als programma manager bij de gemeente Oude Ijsselstreek. Naast haar gezinsleven, probeert zij toch met grote regelmaat te schrijven. "Nou, dat is geen opgave hoor, lacht Annemartien. Ik schrijf omdat ik het leuk vind; het hoort gewoon bij mij. Bij alles wat ik lees of hoor, zie ik meteen een verhaal voor ogen. Wanneer ik aan mijn bureau ga zitten, rolt het er makkelijk uit. Natuurlijk is het schrijven van een boek wel wat anders dan het schrijven van losse verhalen. Wanneer er een uitgeverij in het spel komt, dan moet je schaven en bijwerken. Maar dat maakt het juist zo interessant".

Om zich nog meer te bekwamen in het schrijven van verhalen heeft Annemartien in 2012 een cursus 'Dialogen schrijven' gevolgd. "Deze cursus werd aangeboden via het Cultuurcentrum Boogie Woogie in Winterswijk door Desi Leijnen uit Haaksbergen. Ik heb mij daarvoor aangemeld niet wetende dat dit voorafgaand aan een schrijfwedstrijd was. Maar goed, wie A zegt, zegt ook B en tot mijn grote verrassing werd ik derde. Hierdoor aangemoedigd, heb ik daarna aan een vakschool de cursus 'Tekstschrijven' gevolgd. De cursus van Desi en de schrijfwedstrijd waren dus eigenlijk de aanleiding tot het schrijven mijn eerste boek en Desi zal dan ook tijdens de boekpresentatie op zondag 15 april in de Koppelkerk in Bredevoort, het eerste exemplaar uitreiken."

Als we nieuwsgierig zijn geworden waar het boek over gaat, wil Annemartien wel iets over haar eerste roman vertellen. "Het verhaal speelt zich af in de Achterhoek. Het kan hier zijn, maar ook in een ander dorp. Het verhaal is fictief en eigentijds. Het gaat over Thea, een gescheiden vrouw van vijftig, die vanuit de Randstad naar de Achterhoek verhuist. Ze wil een nieuwe start maken in een nieuwe omgeving en met nieuwe mensen. Tijdens het 'buurtmaken' ontmoet zij Simone, een veel jongere vrouw, gescheiden en alleenwonend met haar twee kleine kinderen. Ondanks het leeftijdsverschil klikt het heel goed tussen beide vrouwen en ze worden vriendinnen. Thea is tekstschrijfster en werk veel vanuit huis. Haar nieuwe omgeving valt haar erg tegen en ze kan er maar niet 'tussen komen'. Ze voelt zich afgewezen; heeft ze misschien te hoge verwachtingen gehad? Gelukkig heeft ze een leuk contact met haar nieuwe vriendin Simone en past regelmatig op haar kinderen. Toch gaat het niet goed met Thea en uiteindelijk raakt ze in een depressie. Komt dat door het geheim wat ze met zich meedraagt? Haar gemoedstoestand zorgt er uiteindelijk ook voor dat haar vriendschap met Simone een deuk oploopt. Ze gaat in therapie met een positief resultaat; het grote verdriet dat Thea met zich meedraagt, kan eindelijk worden verwerkt. Naast dat haar vriendschap met Simone weer hersteld wordt, krijgt Thea zelfs weer een nieuwe relatie en vindt het geluk met Henk te Beest."

"Het verhaal heb ik in ongeveer twee jaar geschreven, waarna ik het heb opgestuurd aan uitgeverij Zomer & Keuning, marktleider op het gebied van allerlei soorten romans. Wanneer de uitgeverij het verhaal in hun collectie wil opnemen, volgt er een traject van bijwerken en uitwerken en natuurlijk het uitkiezen van de omslag. Het verhaal moet makkelijk weglezen, herkenbaar zijn en een ontwikkeling doormaken, én het belangrijkste van alles, een positief einde hebben. Al met al is het uitbrengen van een boek een heel proces. Vanaf vandaag is het boek verkrijgbaar en heb ik tijd om aan mijn tweede roman te beginnen."

Meer berichten