Anne Oosterbaan, Jorrit Leusink, Rob Veldman en Jos Sluiter (vlnr) op het  bruggetjes. Foto: Walter Hobelman
Anne Oosterbaan, Jorrit Leusink, Rob Veldman en Jos Sluiter (vlnr) op het bruggetjes. Foto: Walter Hobelman

Nieuwe bruggetjes in het Idinkbos

SINDEREN - Wandelaars en fietsers die het Idinkbos doorkruisen komen vanaf nu twee bijzondere bruggetjes tegen die over de Seesinkbeek zijn gelegd. De bruggen zijn gemaakt van hout dat ter plaatse in het bos is gekapt en bewerkt. Leerlingen van het AOC zorgden voor een plan en de uitvoering en kregen daarbij ondersteuning van de werkgroep Idinkbos (onderdeel van de plattelandsraad) en gemeente Oude IJsselstreek.

Door Walter Hobelman

"Met deze twee bruggen is er een eind gekomen aan een grondige renovatieperiode van het Idinkbos", aldus Anne Oosterbaan, secretaris van de plattelandsraad en lid van de werkgroep Idinkbos. "De parkeerplaatsen zijn aangepakt, het fietspad door het bos is weer goed te berijden, er zijn nieuwe informatieborden geplaatst en het wandelnetwerk is weer up to date", somt Oosterbaan op. Als de paden binnenkort weer netjes zijn bijgewerkt dan is het Idinkbos weer helemaal klaar."

De twee bruggetjes zijn gemaakt van eikenhout dat uit het Idinkbos is gehaald. Rob Veldman en Jorrit Leusink, twee leerlingen van het AOC, leggen uit hoe zij dit project hebben opgepakt. "We hebben eerst een tekening en een plan gemaakt, met ondersteuning van Meerdink Bruggen uit Winterswijk. Daarna zijn de bomen gekapt en met behulp van een mobiele zaaginstallatie ter plekke gezaagd en bewerkt. Daar kregen we hulp bij van de 'wijken en beheer buitendienst' van Oude IJsselstreek. Zij zorgden voor materieel zoals een kleine kraan."
Het was een leerzaam project. "Vooral de manier waarop verschillende partijen met elkaar moeten samenwerken was iets nieuws voor ons. Dan ontdek je wat er allemaal gebeuren moet voordat je daadwerkelijk iets kan gaan maken. Maar ook bij het bouwen van de bruggen hebben we veel geleerd. We hebben de bruggen zó gemaakt dat ze een natuurlijke look hebben en in principe, mochten ze ooit versleten zijn, gewoon in het bos achtergelaten kunnen worden. Duurzaamheid was een belangrijk punt." Het hout is daarom ook niet bewerkt met beits of verf. De bruggen zien er zeer solide uit en zijn netjes afgewerkt. Om verrotting tegen te gaan zijn balken niet direct met elkaar verbonden maar zitten er afstandshouders tussen zodat er geen regenwater op de verbindingen kan blijven staan.
Wethouder Jos Sluiter, die samen met Jorrit, Rob en de heer Oosterbaan de bruggen officieel opent, is zeer te speken over het afgeronde project. "In dit project hebben we als gemeente de rol kunnen vervullen zoals we dat graag willen. Faciliterend en partijen bij elkaar brengend. Het Idinkbos is, samen met gebieden als Engbergen en de Vennebulten, toeristisch gezien van groot belang. Ik ben blij dat er zoveel betrokken mensen zijn die allemaal vanuit eigen kennis en belangen zoiets moois tot stand brengen. Met de twee bruggen ontstaan ook weer mogelijkheden om het toch al uitgebreide netwerk fiets- en wandelpaden weer aantrekkelijk te maken voor bezoekers."


Lezing huidkanker
bij Inloophuis

DOETINCHEM - In het Inloophuis Oude IJssel aan de Plantenstraat 2, houdt drs. R. Veenhuis een lezing met het thema: 'Huidkanker; een nieuwe epidemie?' De lezing wordt gehouden op woensdag 16 mei van 19.30 tot 21.30 uur. Drs. Veenhuis is dermatoloog in het Slingeland Ziekenhuis met als aandachtsgebied huidkanker. Voor het bijwonen van deze avond is, in verband met de ruimte, aanmelden noodzakelijk. Dit kan via Actief@inloophuisoudeijssel.nl of telefonisch op dinsdag, woensdag of donderdag: 0314-646024. Elk voorjaar weer verschijnen er alarmerende berichten in de media over het groeiend aantal mensen met huidkanker. Ondanks dat er de laatste twintig jaar veel is gewaarschuwd voor de schadelijke effecten van de zon, blijft dit aantal snel toenemen. Dermatologen spreken van een ware 'huidkankerepidemie'.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten