Foto: Waltraud Wensink
Foto: Waltraud Wensink

Amfipop groeit met de jaren

VOORST - Vol enthousiasme kijken de organisatoren Dick Smits en Joke Seinen uit naar alweer de vijfde editie van 'Amfipop'. Beiden hopen dat het openluchttheater van Engbergen op 19 mei gevuld zal worden met eveneens enthousiaste bezoekers voor dit groeiende popfestival. Maar liefst zeven bands hebben gehoor gegeven aan de oproep om te komen spelen op deze prachtige locatie in het bos. Wat een mooie manier om het seizoen in te luiden.

Door Waltraud Wensink

Het weer kan in mei alle kanten nog uit, maar Joke heeft er vertrouwen in dat de bezoekers en bands daar weinig hinder van hoeven te ondervinden, mocht het gaan regenen. "Het wordt gewoon weer ontzettend gezellig en net als de voorgaande jaren zal de sfeer niet hoeven te lijden onder de weersomstandigheden. Mede door subsidie van de gemeente hebben we nu een prachtige parachute om iedereen droog te houden en mocht het onverhoopt een beetje fris worden dan liggen er ook heerlijke fleecedekens en kussentjes voor de bezoekers," zegt Joke.

'Een mooi podium'
Amfipop is een openluchtfestival dat langzamerhand al naamsbekendheid geniet onder muzikanten en bezoekers. Eigenlijk mag je bijna stellen dat dit mooie festival geen introductie meer nodig heeft. Dick: "We begonnen in 2013 met een kleine 50 bezoekers en de vorige keer waren er al meer dan 200. Daar zijn we hartstikke blij mee." Ook Joke wordt hier euforisch van: "Het is toch geweldig dat er zoveel mensen naar toe komen. Daar doen we het allemaal voor. We bieden een mooi podium en veel mogelijkheden voor bands met als doel er een leuke, muzikale en interactieve dag met elkaar van te maken. Toen we deze locatie ooit tijdens het wandelen zagen, waren we gelijk enthousiast over de locatie en we willen het ieder jaar weer uitbreiden en nog meer sfeer creëren. Als de bands en de bezoekers het naar de zin hebben, zijn wij ook blij. Het is zo mooi dat je na afloop echt eer van je werk hebt omdat het gelukt is om mensen naar een evenement toe te krijgen dat je zelf georganiseerd hebt." De bands weten langzamerhand de weg te vinden naar Amfipop en de organisatie kan dan ook kiezen uit een ruim aanbod. "Het is ook zo ontzettend leuk om te doen", meent Dick. "De hele organisatie en het geregel rondom het festival, dat is prachtig om te doen. We krijgen hierbij wel hulp van onze fijne vrijwilligers, anders is het haast niet te doen."

Hangmatten en een 'Amfiburger'
Dick: "Ik zag een tijd terug een aantal hangmatten en dacht gelijk aan een mogelijkheid hoe ik deze zou kunnen verwerken in de hele entourage van Amfipop. We willen het graag sfeervol aankleden in en rondom het openluchttheater. Zo mogen we die dag ook het 'Sinderense Weidekalf' begroeten, een foodtruck die speciaal voor deze gelegenheid de 'Amfiburger' aanbiedt. Natuurlijk zijn er ook de gewone frikandellen en kroketten voor de liefhebbers beschikbaar bij Amfipop. Daarnaast is het ook leuk om te vermelden dat Michiel Emaus er wederom met zijn vinyl staat. Misschien zit er nog iets tussen waar je al tijden naar op zoek bent, je weet het maar nooit." Met Amfipop wordt eigenlijk het begin van het seizoen, dat altijd zo rond de Pinksteren ligt, ingeluid, compleet met confettiknallers. De aankondigen houden Joke en Dick ook in eigen hand, en dat mag natuurlijk aangezien het ook echt 'hun' evenement is. Joke: "We proberen een popfestival in de openlucht neer te zetten dat ongedwongen en laagdrempelig is en mede daardoor is de toegang ook gratis voor alle bezoekers. Een plek in het bos heeft altijd wel iets mystieks in zich en zorgt dan ook voor een compleet eigen sfeer en dat willen we graag uitstralen naar de band en onze bezoekers."

Diverse programmering
'Luna and the Sun' was een van de eerste namen die bekend werd gemaakt voor Amfipop. Een band met vrolijke en dansbare klanken en zoals ze zelf zeggen vergelijkbaar met ' Indie/ Garage Rock'. Het was een tijdje stil rondom Luna and the Sun, maar na een korte pauze en een wisseling van een aantal muzikanten voelt de band zich als herboren en hoopt het publiek te enthousiasmeren met hun eigengereide en zelfgeschreven nummers. De band bestaat uit Leanne Enderink, Jan Olsman, Kris Jansen en Martin te Grotenhuis. The Blacktop Symphonie is een 'Hammondrockduo' uit de Achterhoek. Ze creëren een sterke en unieke sound met alleen "pumping drums and a screaming Hammond organ", zo staat het in hun biografie. Dat wekt toch wel enige nieuwsgierigheid op. Tijdens hun optreden wordt het publiek meegenomen op een reis door muzikale landschappen die zowel psychedelisch en donker kunnen zijn, maar ook zo ineens kunnen switchen naar swingende rock-'n-roll, zoals zelden te horen. Blacktop Symphonie bestaat uit Frank Baks en Arjan Paijers. We laten ons verrassen. The GRiT bestaat uit Michel v/d Krabben, Jeroen Settels, Elroy Hasselt en Ramon de Winter; ze staan bekend om hun aanstekelijke rockmuziek. Een zelfverzekerde band die het publiek van begin tot eind vasthoudt met een repertoire dat zeer gevarieerd is, van klein en ontroerend tot aan stevige 'grooverock' in een typische GRiT-stijl, melodieus opbouwende songs met vaak explosieve refreinen. The BBR Band: boogie, blues en rock-'n-roll met strakke shuffles en rauwe rock. "No nonsense, let's boogie", zegt misschien al wel genoeg over deze band. Vier mannen met één passie, namelijk muziek.Het publiek zal het meemaken met Walter Barkhuysen, Marc Noordhoek, Twan Lieftogt en Jeroen Drogt. Joint Adventure is een coverband uit Ruurlo met een energieke frontlady en een stevige backline die van iedere gelegenheid een feest maakt. Een hechte vriendengroep met maar één doel:: 'having a good time', en wel met Melvin Berendsen, Mark Freriks, Rianne Loskamp en Marino Marlisa. The Foo is een tributeband van the Foo Fighters, uit de Achterhoek (regio Steenderen) en bestaat uit Roy en Rene Nijhuis, Ramon Kelderman, Jeroen Baars en Jeroen de Kruijff. Samen zijn ze enorm gemotiveerd en zetten ze de Foo Fighters geweldig neer. Banned Heroes is een akoestisch duo maar dan met pit. Ze spelen eigen nummers en verrassende covers. Ze maken er een sport van om covers te spelen die je niet in een akoestische setting zou verwachten. Vorig jaar klommen ze voor het eerst op het podium en sindsdien zijn ze regelmatig te vinden op diverse podia in de Achterhoek. Lobke Arentz is een 16-jarig talent en zal tussen de optredens van de andere bands spelen. Ze is zeer veelzijdig en speelt dwarsfluit, gitaar, piano, keyboard en daarnaast zingt ze ook nog eens.

Info
Amfipop is op zaterdag 19 mei in het openluchttheater van Engbergen, Bosweg 5 in Voorst. De aanvang is 15.00 uur, het einde is om 23.00 uur. De toegang is gratis. Informatie over de verschillende bands en ook geluidsfragmenten zijn te vinden op de Facebookpagina van Amfipop.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten