Het Heurns Mannenkoor. Foto: Derk Beernink
Het Heurns Mannenkoor. Foto: Derk Beernink (Foto: )

Locatie en scherende zwaluwen illustreren swingend zomerconcert

Heurns Mannenkoor 'anders dan anders'

Door Waltraud Wensink

DE HEURNE - 'Heurns Mannenkoor' geeft op 14 juli voor de achtste keer het zomerconcert bij boerderij 't Vorster in De Heurne. Alleen al de locatie maakt het concert bijzonder.

Het koor bestaat al sinds 1926 en huldigde door de jaren heen al vele jubilarissen, dit jaar vieren twee leden, waaronder de huidige voorzitter, hun alweer vijftigjarig lidmaatschap. Het is een gezellige en trouwe groep en de zangers blijven veelal verbonden tot het echt niet meer kan vanwege bijvoorbeeld gezondheidsproblemen. Het Heurns mannenkoor dat -ondanks de dat de heren gezelligheid hoog in het vaandel hebben staan- zeker wel prestatiegericht is, staat onder leiding van dirigent Harry Boontje.

Werktuigloods
Het zomerconcert werd al meerdere keren op diverse locaties gegeven maar de werktuigloods op het erf van de familie Keuper is wel een van de favoriete plekken van het Heurns Mannenkoor. Paul Dekker (assistent-secretaris) en Gerrit Keuper (voorzitter) zingen beiden bij het koor en bevestigen dit volmondig. Paul: "Er heerst echt een aparte sfeer in deze loods met een prachtig geluid voor het koor. Daarnaast is de hele entourage bijzonder, vooral als tijdens het concert de zwaluwen boven de hoofden scheren en de merels prachtig zingen. De loods wordt keurig leeg geruimd en de werktuigen en het hooi krijgen tijdelijk een ander plek. Dat wordt gedaan door leden die zich hier vrijwillig voor aanbieden. Gerrit: "Tijdens de voorbereidingen is het al hartstikke gezellig en juist die 'gezelligheid' is zo kenmerkend voor het Heurns Mannenkoor. De loods biedt overigens ook bij wat minder mooi weer bescherming tegen eventuele regen."

Paul: "De Optimisten uit Breedenbroek werken mee aan het sfeervolle muziekspektakel. Ze waren al eerder bij ons te gast en ze maken een fijn stukje muziek. Samen gaan we wat moois neerzetten dat de pan uit swingt." Het Heurns mannenkoor en de Optimisten wisselen elkaar af tijdens het concert. Gerrit: "We doen het nu voor de achtste keer hier op 't Vorster. Vorig jaar hebben we een keer over geslagen vanwege het nieuwe repertoire waaraan we werkten. "Het wordt 'anders dan anders', kan ik je vertellen." Paul spreekt zelfs over een 'spectaculair' en 'spetterend' concert, maar inhoudelijk wil hij er verder niet op in gaan. "Dat kreeg ik van onze dirigent Harry Boontje uitdrukkelijk mee, 'verklap niet te veel'. Er moet wat verrassing blijven op de avond zelf", zegt Paul. Dat het gezellig wordt met de leden van het koor, de Optimisten en de tweehonderd gasten lijdt geen twijfel. Gerrit: "Voor een natje en een droogje wordt gezorgd door Bulsink. De vorige keer waren alle 220 stoelen bezet. Door het veranderde beleid van de gemeente en het wegvallen van de financiële inkomsten van het 'oud papier' zijn we helaas genoodzaakt om entree te vragen om deze avond kostendekkend te houden. Maar wat mooi is: je krijgt er een consumptie bij, kunt gratis parkeren en ook de garderobe is gratis. Dat compenseert dan weer en bovendien hebben we een mooi programma in petto."
Behalve door de Optimisten wordt het Heurns mannenkoor begeleid door Rosanne Navis (op piano), Jarik Graaff (toetsen) en anderen (die de organisatie nog niet wil noemen). Het licht wordt uiteraard verzorgd door Appie Hengeveld die volgens de heren wel een flinke pluim hiervoor verdient.

'Het zangpad'
Bezoekers kunnen mooi op de fiets komen, zeker als ze na afloop nog even gezellig een glaasje blijven drinken. Speciaal voor deze mooie avond wordt het fietspad dat achter de boerderij langsloopt omgedoopt tot 'het zangpad'. In plaats van over de grote weg kan men vanuit het Kerkpad de kortere route nemen en zo via het verharde pad, het erf op fietsen vanaf de achterzijde.
Het concert bij boerderij 't Vorster aan de Lage Heurnseweg in De Heurne begint om 20.00 uur en de entree bedraagt 8 euro. Meer info over het Christelijk Heurns Mannenkoor is te vinden op www.heurnsmannenkoor.nl.


Vakantielezen voor kinderen

AALTEN/OUDE IJSSELSTREEK - De Bibliotheek Achterhoekse Poort organiseert 'Vakantielezen', voor kinderen van groep 3 en 4. Vanaf 3 juli mogen kinderen van (de huidige) groep 3 en 4, samen met hun ouders, in de Bibliotheek een 'vakantielezentas' ophalen. Hierin zit onder andere een taalspelboekje, een samenleesboek, een vakantiebiebkaart en een flyer met tips voor ouders. Om het kiezen van boeken in de vakantietijd gemakkelijk te maken, is in elke vestiging een gezellige plek ingericht met speciaal geselecteerde vakantieboeken.

Tijdens de vakantie is er in elke vestiging een vakantie-lees-activiteit, waarbij deelnemers een boekenlegger of een boekomslag kunnen maken van hun favoriete leesboek. Kijk voor de diverse data en locaties op www.achterhoeksepoort.nl.

Er is ook een Facebook-fotowedstrijd. Maak een leuke leesfoto waarin je laat zien wat en hoe jij leest. Deel de foto op Facebook en tag de Bibliotheek Achterhoekse Poort hierin. Onder de inzendingen worden drie prijzen verloot.
Inschrijven kan bij de balie van de Bibliotheek. Kinderen moeten wel lid van de bieb zijn om mee te kunnen doen, als ze geen lid zijn kunnen ze zich direct gratis laten inschrijven.

Vakantielezen wordt mogelijk gemaakt door Stichting Kinderpostzegels Nederland en Stichting Lezen.

Meer berichten