Hans de Beukelaar tijdens zijn dankwoord.  Foto: Frank Vinkenvleugel
Hans de Beukelaar tijdens zijn dankwoord. Foto: Frank Vinkenvleugel (Foto: )

Hans de Beukelaar wint Erfgoedprijs

DINXPERLO – De opening van de Open Monumentendagen in de gemeente Aalten vond dit jaar plaats in het Kerkelijk Centrum in Dinxperlo. Volgens traditie werd tijdens de opening de winnaar van de Erfgoedprijs van de gemeente Aalten bekend gemaakt. Dit jaar viel deze eer ter beurt aan Hans de Beukelaar voor het schrijven- en uitgeven van streekboeken.

Door Danielle Jolink

Ondanks het vroege uur op de zaterdagochtend was het opmerkelijk druk in het Kerkelijk Centrum in Dinxperlo. De ruimte was gevuld met een verscheidenheid aan mensen die ieder op hun eigen manier een binding hebben met het erfgoed van de Gemeente Aalten. De opening werd verzorgd door burgemeester Stapelkamp. Dat de zijn hart ligt bij het erfgoed was duidelijk te horen in zijn uitgebreide speech. Stapelkamp gaf aan dat erfgoed een ruim begrip is. "Erfgoed gaat verder dan alleen gebouwen, het omvat meerdere zaken. De betekenis van erfgoed is ruim, het heeft te maken met identiteit. Erfgoed laat zien wie je bent, het geeft de herkomst aan van bepaalde zaken en geeft een kijkje in het verleden. Dit maakt erfgoed bepalen zo ingewikkeld", aldus Stapelkamp.

Na de speech van de burgemeester was het de beurt aan voorzitter Doodeheefver van de Commissie Cultureel Erfgoed. Hij maakte de winnaar van de Erfgoedprijs op een symbolische wijze bekend door te verwijzen naar de beukenfamilie. Hij vertelde over een zeldzaam soort beuk. De enige ter wereld welke 27 jaar geleden geplant werd in de Gemeente Aalten en uitgegroeid is tot een mooie grote beuk. De verwijzing betrof Hans de Beukelaar, geboren en getogen in de gemeente Aalten. Hij werd door de commissie unaniem verkozen tot winnaar vanwege het schrijven en uitgeven van streekboeken."Zijn grote interesse voor geschiedenis zorgt voor een hoge kwaliteit streekboeken die gekenmerkt worden door een goede informatievoorziening en een mooie vormgeving. Zo'n 25 procent van de boeken die Hans de Beukelaar uitgegeven heeft, zijn door hemzelf geschreven'.

Na het in ontvangst nemen van de prijs, een cheque ter waarde van 600 euro en een bos bloemen, hield Hans de Beukelaar een speech waarin zijn liefde voor de streek duidelijk werd. "Sociaal-economisch, sociaal-cultureel of qua natuur zijn er waarschijnlijk mooiere plekken op deze aarde. Toch heeft de Achterhoek voor mij iets wat die streken niet hebben en dat is dat hier mijn moeder aarde ligt; uniek en onvervangbaar."

Bijzonder aan deze Monumentendag was de viering van het 25-jarig jubileum van het carillon in de Dorpskerk in Dinxperlo. Beiaardier Jan Willem Achterkamp bracht bij inloop en bij de opening een aantal nummers ten gehore. Ook was het carillon toegankelijk voor het publiek. Een kijkje in deze bijzondere ruimte en het begeleidende verhaal van de beiaardier die zich met hart en ziel ingezet heeft voor het behoud van dit carillon, maakten duidelijk dat deze relatief kleine ruimte een stuk geschiedenis van Dinxperlo herbergt. Dit maakt een bezoek aan het carillon bij een volgende openstelling echt de moeite waard.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten