Het Schoef 's an-team met de nieuwe schorten. Foto: PR
Het Schoef 's an-team met de nieuwe schorten. Foto: PR (Foto: )

Al tien jaar Schoef 's an in Kulturhus Lintelo

LINTELO – Elke tweede woensdag in de maand is er Schoef 's an in het Kulturhus in Lintelo. Bij de editie van september werd met een extra uitgebreid menu gevierd dat deze eet- en ontmoetingsactiviteit tien jaar bestaat. Daarmee is het één van de langstlopende activiteiten op dat gebied in de wijde omgeving. De vrijwilligers werden in het zonnetje gezet en kregen alle zeven een Schoef 's an-schort.

Door Lydia ter Welle

Vrijwilligster Janny Hofs weet het nog precies: "In de tijd dat we bezig waren met de realisatie van het Kulturhus, vonden we dat er ook een ontmoetingsactiviteit voor wat oudere Linteloërs moest zijn. We kwamen toen op het idee van Schoef 's an, een maandelijkse gezamenlijke maaltijd voor mensen van 55+, bereid en geserveerd door vrijwilligers. Maar dat betekende dat we moesten zorgen dat er een goede keuken in het Kulturhus kwam. Daar is toen voor gezorgd. In juni 2008 werd het Kulturhus geopend, en in september begonnen we met Schoef 's an." Overigens staat deelname open voor iedereen; de gasten hoeven niet perse in Lintelo te wonen. "We hebben zelfs wel gasten uit het buitenland gehad, die hier in de regio verbleven. Aanmelden is wel noodzakelijk, zodat we weten hoeveel we moeten koken, én of we in het Grand Café genoeg plek hebben of dat we naar één van de zalen moeten verkassen."

De groep van zeven vrijwilligers waaronder twee koks verzorgt de maaltijden, kookt, dekt de tafel en serveert de driegangenmaaltijd. Daaraan wordt veel zorg besteed, zodat de gasten echt het 'lekker uit eten gaan' ervaren. Janny: "Dat was in het begin wel grappig. Toen waren er mensen die vonden dat dat eigenlijk niet kon: elke maand een keer uit eten gaan… Daar is men nu wel overheen hoor! We hebben bijvoorbeeld een fietsgroep, die maandelijks aanschuift en daarna gezellig nog een eind gaat fietsen als het weer het toelaat."

Drie gangen
Henny Ormel is één van de twee koks. Ze vertelt: "We zorgen altijd dat er een voor-, hoofd- en nagerecht is. Het voorgerecht kan een soep zijn maar ook iets anders. We hebben bij het hoofdgerecht eigenlijk altijd een gemengde salade en appelmoes, en daarnaast nog een paar warme groenten en twee soorten aardappel, en dan vlees of vis. Het nagerecht wisselt ook, maar altijd zijn er drie gangen. We houden rekening met eenvoudige dieetwensen, en zorgen altijd dat er een alternatief is voor iemand die heeft aangegeven iets absoluut niet te lusten."

Voor elk wat wils
Henny houdt van koken, en dat betekent dat ze thuis graag een nieuw recept uitprobeert. En soms vinden zij en haar collega-kok Liesbeth Hoftijzer waarmee ze samen het menu vaststelt dan wel eens dat zo iets ook voor Schoef 's an geschikt is. Ze lacht: "Meestal wordt dat met smaak ontvangen, maar een enkele keer ook niet. Een paar jaar terug kwamen de 'vergeten groenten' nadrukkelijk in beeld. Toen heb ik een keer pastinaaksoep gemaakt. Toen waren er wel een paar mensen die zeiden dat ik 'die vergeten groenten ook wel mocht vergeten'." Het menu wordt zo samengesteld dat er voor iedereen wel iets bij zit dat hij of zij lekker vindt.

Aanmelden
De activiteit kan rekenen op een vaste groep van tegen de veertig deelnemers. "Dat zijn mensen die altijd komen, en als ze per ongeluk een keer niet kunnen, dan melden ze zich af. Daarnaast zijn er nog een flink aantal gasten die niet elke maand, maar toch wel regelmatig aanschuiven", aldus Janny en Henny. Wie niet op de 'vaste-gastenlijst' staat, moet zich uiterlijk op de maandag voorafgaand aan Schoef 's an hebben aangemeld. Dat kan in het Grand Café van het Kulturhus, via info@kulturhuslintelo.nl of telefonisch via 0543-461261 of 461433. Wie aanschuift bij Schoef 's an, betaalt 12,50 euro voor de maaltijd. Dat is exclusief de drankjes die men gebruikt. De activiteit is van 11.30 tot ongeveer 13.30 uur.

Meer berichten