Zoektocht naar hypotheek tijdrovend en stressvol, vooral voor jonge huizenkoper

REGIO - Een huis kopen is in de huidige overspannen huizenmarkt een stressvolle bezigheid. De zoektocht naar een passende hypotheek maakt het, zeker voor wie snel moet beslissen, volgens velen niet makkelijker. De meeste Nederlanders vinden een hypotheek zoeken ingewikkeld en tijdrovend, blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van SNS. Vooral jonge huizenkopers en starters ervaren hierbij vaak stress. Dit wordt zelfs net zo stressvol ervaren als verhuizen of verbouwen.

In het onderzoek vroeg SNS in september aan ruim 1.000 Nederlanders naar hun ervaring met het zoeken naar een geschikte hypotheek. Zowel huiseigenaren als starters namen deel. 70 procent van de huizenkopers gaf aan hierbij stress te ervaren. Onder starters is dit zelfs 88 procent. Ter vergelijking: verhuizen en verbouwen leveren met 75 en 69 procent ongeveer evenveel stress op.

Met name jonge kopers ervaren stress bij het kiezen van een hypotheekaanbieder. In de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht) wordt hier door meer mensen (+15%) stress van ondervonden dan in de rest van Nederland. In West-Nederland is de hoogte van de netto maandlasten bij de zoektocht naar een hypotheek ook vaker een zorg.
De zoektocht naar een hypotheek levert bovendien vaker stress op dan de vraag of er wel een lening verkregen kan worden en of het wel het juiste moment is om te kopen. Gemiddeld is dit laatste voor 53 procent reden tot zorg, maar in Noord-Holland, Drenthe en Zeeland is dit iets vaker het geval.

Vooral voor starters
Gemiddeld vergelijken alle hypotheekzoekers 3,5 aanbieders om tot een keuze te komen. De zoektocht naar de juiste hypotheekverstrekker kost met name starters veel tijd. 41 procent van de nieuwe koopmarktbetreders geeft aan hier een week tot een maand voor nodig te hebben. 17 procent van hen trekt hier zelfs langer dan een maand voor uit.

Vooral het vergelijken van verschillende rentes en hypotheekvormen blijkt lastig. 40 procent heeft bovendien geen goed beeld van welke hypotheekverstrekkers er allemaal zijn. Ton Timmerman, directievoorzitter SNS: "Om het makkelijker te maken om zowel een passende hypotheekvorm als -rente te vinden, nemen wij meerdere aanbieders op in ons advies. De meeste mensen zijn dit nog niet gewend van een bank, maar wij vinden dit heel normaal. Zo kunnen we ons namelijk echt concentreren op iemands persoonlijke situatie en met een overzichtelijk aanbod veel uitzoekwerk uit handen nemen."

Een partij die meerdere aanbieders adviseert wordt als het meest betrouwbaar beschouwd. Toch blijkt de eigen bank het populairst voor advies. De grootste groep (51%) overweegt zijn of haar huidige bank als hypotheekadviseur. Vooral in Noord-Nederland is dit het geval en voor alleenstaanden en starters. Op de tweede plek staat de onafhankelijk financieel adviseur (39%), gevolgd door de hypotheekketen (32%).

Meer berichten