Columns

Kollumn | Beestenboel

Beestenboel

Vorige week donderdag was het Werelddierendag. Een dag die internationaal is ingesteld om extra aandacht te schenken aan het welzijn van onze viervoeters en gevederde vrienden. Eind van de jaren twintig van de vorige eeuw werd deze in het buitenland voor het eerst gehouden. Als datum werd gekozen voor 4 oktober, de dag waarop de katholieken Franciscus van Assisi herdenken. Hij werd de beschermheilige van o.a. dieren en planten omdat hij zich extra om hun lot bekommerde. In Nederland werd deze Werelddierendag als eerste gevierd in 1930. Tot zover Wikipedia.
De mens is zeer tegenstrijdig over (het houden van) dieren. In dierentuinen laten we zien welke diersoorten er allemaal zijn. Overal wordt een beschrijving gegeven over welk dier het is, waar het vandaan komt, enz. In wildparken probeert men in het groot met uitsterving bedreigde diersoorten te beschermen. Aan de andere kant staat bij heel wat op twee benen rondlopende mede-aardgenoten regelmatig vlees op het menu. En dat vlees is afkomstig van creaturen die er niet om hebben gevraagd geconsumeerd te worden.
Wereldwijd is er nogal een verschil tussen wat men normaal en lekker vindt. In het Verre Oosten heeft men een heel andere opvatting over de consumptie van dierenvlees. Maar de insteek blijft dezelfde: ook in de westerse (zgn. beschaafde) wereld zijn hele industrieën met miljarden omzet ontstaan omtrent vermenigvuldigen, vetmesten, en slachten van o.a. kip, koe en varken. Voorwaarden zijn er zeker voor huisvesting, vervoer en doden van de dieren. Dat dan weer wel. In deze zin wordt het als heel normaal opgevat dat de beestjes 'als ze goed zijn', naar de slachtbank worden geleidt. Waarom vinden we het dan heel erg als bij een stalbrand alle levende have is verbrand? Natuurlijk gun je de kippen en varkens geen verbrandingsdood toe. Maar ze zouden anders een week later toch worden omgebracht. Alleen maar om door ons, tweebeners, te worden opgegeten. Ergens klopt hier iets niet.
Dit is geen oproep om geen vlees meer te eten. Een lekkere gehaktbal of karbonade gaat er bij mij ook in. Denk wel na over hoeveel en wanneer. Zoals Franciscus dat zou hebben gewild.

Hol ow goed!
H. Eurneman

Meer berichten