Foto:

Bezoek aan Neuenrade brengt herinneringen boven bij CJV'ers

NEUENRADE/DINXPERLO - Het jongenskamp van de CJV Dinxperlo was in de jaren zestig een gebeurtenis om naar uit te kijken. Arie Westendorp, Ben Beernink en Bernard Boland vormden samen met wijlen Jan Leeuwenstein de leiding en ook Karel Klein was er zeer actief bij betrokken. Arie, Ben, Bernard en ook Gerrit te Grotenhuis gingen onlangs nog één keer naar Neuenrade. Om herinneringen op te halen en sterke verhalen te vertellen.

"Destijds gingen veertig tot vijftig jongens gingen mee op kamp. We sliepen in twee legertenten en iedereen nam een fiets mee", herinneren ze zich. De benodigdheden voor het kamp werden vervoerd met vrachtwagens van Salemink en Te Grotenhuis. Mede daarom vroegen ze Frank te Grotenhuis bij deze reünie-tocht te chauffeuren. Penningmeester Ben Beernink zag erop toe dat het jongenskamp betaalbaar bleef. De financiële bijdrage was maximaal 20 gulden, o.a. door in Neuenrade huis-aan-huis pakken koffie te venten. Elke dag kregen ze één gulden zakgeld van de penningsmeester.

Van glamping was nog geen sprake. De behoefte werd gedaan in het bos en het slapen gebeurde op balen stro. "We stonden in de wei van een boer, waar een bergbeekje door stroomde. Dat was onze koelkast", weten ze nog. Moeders weckten allerlei groenten en braadden rollade; alles werd van huis meegenomen. Omdat het Duitse Sauerbrot er bij de Dinxperse jongens niet in ging werd midden in de week vers brood uit Dinxperlo aangevoerd. Na een paar dagen bakte de lokale bakker het voor ons op."

Op de fiets verkenden de CJV-jongens het Sauerland. 's Nachts was er een speurtocht waaraan de lokale veldwachter meewerkte. 's Ochtend wachtte een stuk 'Schwarzwalder' in de Konditorei. Beerneink vertelt: "Alle jongeren uit die tijd, die dit hebben meegemaakt, herinneren zich de unieke sfeer. Of het nou regende of de zon scheen, dat maakte niets uit."

Meer berichten