Jeugdafdeling Inloophuis biedt kinderen houvast

DOETINCHEM - Het is de eerste woensdagmiddag van de maand. Lily en Anita, twee begeleidsters van de jeugdafdeling van het Inloophuis Oude IJssel, hebben alles klaargezet voor de maandelijkse jeugdmiddag voor kinderen van 6 tot 12 jaar die thuis met kanker te maken hebben. Op het programma staat: Just Dance.

Door Lideke Simon

Tegen drie uur worden eerste kinderen gebracht. Onder de brengers een moeder die haar dochter van tien met een vriendinnetje brengt. "Mijn dochter komt nu voor de derde keer", vertelt de moeder. "Ze kwam de vorige keren zo positief thuis. Ze heeft er zelfs haar sport voor verzet. Wel vroeg ze me de eerste keer of ze niet meteen alles hoefde te vertellen. Ik heb gezegd dat dat pas hoeft als zij er zelf aan toe is."

In de gezellige, warme huiskamer van het Inloophuis wordt voor de brengers koffie ingeschonken. En dan begint de nog jonge moeder te vertellen over het belang van de jeugdafdeling. Over hoe waardevol het is dat kinderen uit een gezin waar iemand kanker heeft, een plek hebben om samen te zijn met leeftijdsgenoten in eenzelfde situatie.

"Ik ben ziek", begint ze. "Ik heb een vorm van bloedkanker. Ik krijg chemotabletten om de ziekte stabiel te houden. Iedere acht weken is er een controle en dat is steeds weer spannend. Mijn dochter komt nu op een leeftijd dat ze begint te begrijpen wat er aan de hand is. Maar met wie moet zij daarover praten? Op school heeft niemand een vader of moeder die zo ziek is en ze heeft geen broertjes of zusjes. Ik merkte dat ze zich alleen ging voelen. Gelukkig las ik in de nieuwsbrief van haar school over de jeugdafdeling van het Inloophuis. Een plek waar de kinderen leuke, gezellige dingen doen maar waar ook de mogelijkheid is om te praten. Allemaal kinderen in dezelfde omstandigheden. Kinderen die elkaar begrijpen."

De moeder legt uit dat de maandelijkse jeugdgroep haar dochter houvast geeft. "Het heeft een meerwaarde voor haar. Praten kan maar hoeft niet."
Het is vooral de gezelligheid die ze als moeder zo belangrijk voor haar dochter vindt. "Lekker met de andere meiden. Ze heeft al zoveel op haar bordje. En ze wil ons als ouders er ook niet mee belasten. Ze wil mij geen pijn doen, door haar eigen angsten te benoemen. En hier kan ze zichzelf zijn."

Dan pakt de moeder haar jas en gaat ze nog even de stad in. En de dochter? Die danst in een andere ruimte van het Inloophuis met acht andere kinderen in dezelfde omstandigheden de Macarena, bij de beelden van Just Dance.

Meer berichten