Het contract voor de samenwerking werd woensdag getekend. Foto: Jaap Zoet
Het contract voor de samenwerking werd woensdag getekend. Foto: Jaap Zoet

Samenwerking Uniek Sporten Achterhoek

Vier zorginstellingen tekenen overeenkomst met Achterhoek in Beweging

ACHTERHOEK - Onder toeziend oog van minister Bruno Bruins en gedeputeerde Jan Markink ondertekenden Elver, Estinea, De Lichtenvoorde, Zozijn en wethouder Hans te Lindert (gemeente Aalten, namens de acht Achterhoekse gemeenten) dinsdag 11 december de overeenkomst Samenwerking Uniek Sporten Achterhoek. Samen hebben zij de doelstelling om meer mensen met een verstandelijke beperking deel te laten nemen aan sport- en beweegactiviteiten.

Er wordt een samenhangend programma voor een periode van drie jaar gerealiseerd. Resultaat hiervan moet o.a. zijn dat meer sportaanbieders een sport- en beweegaanbod voor mensen met een beperking ontwikkelen én dat de doelgroep zich bewust is van het belang van gezondheid en vitaliteit. Wethouder Hans te Lindert: "Het is ontzettend waardevol dat we door deze samenwerking de zorgverleners en de sportaanbieders nog nadrukkelijker in elkaars netwerk brengen. Door het delen van expertise op het gebied van zorg en sport, zijn we nóg beter in staat tot het realiseren van unieke sport- en beweegmogelijkheden voor unieke sporters!"

Stimuleren van vitaliteit
Het programma is breed. Zo stelt elke zorginstelling een deeltijd formatie beschikbaar voor het stimuleren van vitaliteit binnen de instelling. Ook worden de komende jaren ervaringsbijeenkomsten voor mensen met een beperking georganiseerd in alle acht gemeenten en zijn er themabijeenkomsten voor sportaanbieders en zorginstellingen over bijvoorbeeld voeding en communiceren met mensen met een beperking. Als vervolg op de Special Olympics Nationale Spelen worden ieder jaar in een van de Achterhoekse gemeenten de Achterhoekse Spelen georganiseerd. En in samenwerking met het Graafschap College wordt een hybride leeromgeving opgezet en begeleid. Dit houdt in dat studenten twintig weken lang een sportaanbod verzorgen binnen de zorginstellingen in samenwerking met een professional van de zorginstelling en de docent.

Samen in beweging
Beatrijs van Riessen, Raad van bestuur Estinea: "Lekker in je vel zitten, dat is voor iedereen fijn. Bewegen helpt daarbij! En dat samen doen, maakt het nog leuker. Daarom zijn wij met veel enthousiasme partner in deze samenwerking."

Meer berichten