Foto:

Trekzak spelen leer je van Albert Plucker

DINXPERLO - Mensen die er over nadenken om harmonica te gaan spelen kunnen van geluk spreken want Albert Plucker gaat weer beginnen met het geven van harmonicalessen. Zodra er aanmeldingen zijn gaat hij van start en hij heeft er weer zin in.

Door Waltraud Wensink

Wie de naam Albert Plucker hoort, denkt bijna meteen aan de trekzak met de aanstekelijke muziek waarbij je niet stil kunt blijven zitten. Jarenlang heeft Albert les gegeven en veel van zijn voormalige leerlingen zijn uiteindelijk beland bij een leuke harmonicagroep of zijn individueel blijven spelen. De Pluckermuzikanten zijn zelfs naar hem vernoemd. De laatste jaren heeft Albert echter een stapje terug moeten doen vanwege de liefdevolle (mantel)zorg voor zijn vrouw.

'Ik verveel me niet maar het begint weer te kriebelen'
Afgelopen jaar is zijn vrouw overleden en alles moet weer een plekje krijgen. Albert: "Ik heb met alle liefde voor mijn vrouw gezorgd, ook al was het soms moeilijk. Ik heb veel activiteiten op een laag pitje gezet omdat het gewoonweg niet samen ging. Die keus maak je dan en het voelde goed. Maar nu begint langzaamaan mijn bloed weer te kriebelen en ik wil weer aan de gang. Niet dat ik me verveel, maar waarom zou ik het niet doen? Ik heb in het verleden aan velen harmonicales gegeven en ik weet dat ik het nog steeds kan. Ik ben nu 81 maar voel me nog prima. Morgen kan dat ineens anders zijn en 'later' is voor mij niet echt van toepassing. Als ik het wil moet ik het 'nu' doen. Ik heb de tijd en de vaardigheden, ik mis alleen nog de mensen die willen leren 'trekzak' spelen. Ik heb nu de tijd en vind het jammer om hele dagen met de voeten op tafel naar tv te moeten kijken. Ik wil mijn tijd niet verklungelen, maar juist onder de mensen komen en samen muziek maken. Wat is er nou mooier dan dat?"

Notenkennis niet nodig
Mensen die bij Albert les nemen, hoeven niet in het bezit te zijn van een eigen trekzak en hoeven ook geen noten te kunnen lezen. Albert: "We regelen een huurcontract en je huurt de trekzak bijvoorbeeld voor 25 euro per twee maanden of 35 euro voor drie maanden. Na twee maanden les voel je vaak wel aan of je er gevoel voor hebt en of je er verder mee wilt gaan. Daarnaast gebruik ik een methode met cijfers, waarbij je vrij eenvoudig verschillende liedjes leert spelen door de cijfers te spelen die overeenkomen met de toetsen van de trekzak. Wat ik persoonlijk erg belangrijk vind, is dat mijn leerlingen echt 'willen' en gemotiveerd zijn. Waar een wil is, is een weg. Er was ooit iemand die zei: "Ik ben links en kan daardoor bijna geen instrument goed bespelen." Ik zei hem toen: "Wat jij links niet kunt, sla ik er rechts wel in ..." En dat bedoelt Albert dan niet vervelend maar wil daarmee juist aantonen dat er altijd wel mogelijkheden zijn om muziek te kunnen spelen.

"Ik doe het ontzettend graag en het mes snijdt aan twee kanten. We zijn van de straat en hebben samen plezier met hetgeen we doen", aldus Albert. "Het is toch ontzettend mooi dat je op deze leeftijd andere mensen nog iets kunt bijbrengen. Ik vind het prachtig dat er al zoveel mensen zijn, die het trekzak bespelen van mij geleerd hebben. Nu kan ik het nog, wat morgen komt weet niemand."

Albert zou het fijn vinden om van start te gaan met een bescheiden groepje bij hem thuis of als de groep iets groter is op een andere geschikte locatie. Harmonica spelen is zijn lust en zijn leven en hoe mooi zou het zijn als hij dit kon doorgeven aan anderen. "Het zou geweldig zijn als er een grote groep jongeren op de stoep zou staan, maar bij mij zijn alle leeftijden welkom om te leren spelen", aldus Plucker.

Albert kan van start gaan met de lessen zodra er aanmeldingen zijn. Informatie: tel. 0315-651567 of a.plucker@upcmail.nl.

Meer berichten