Jan en Hermien Veldhuis. Foto: Frank Vinkenvleugel
Jan en Hermien Veldhuis. Foto: Frank Vinkenvleugel (Foto: )

Welverdiende eremedaille voor Jan Veldhuis

DE HEURNE - Tijdens de nieuwjaarsreceptie bij het Grachthuys in Bredevoort werd Jan Veldhuis uit De Heurne even flink in het zonnetje gezet met een welverdiende eremedaille en oorkonde als blijk voor waardering en erkentelijkheid voor de manier waarop hij zich belangeloos heeft ingezet voor de Heurnse en Dinxperse gemeenschap.

Door Waltraud Wensink

In 2018 konden bij de 'Commissie Eremedaille' namen van personen worden aangedragen met een toelichting waarom ze in aanmerking zouden moeten komen voor een eremedaille. In de commissie zijn alle kernen en buurtschappen van de gemeente Aalten vertegenwoordigd .De commissie buigt zich over alle aanbevelingen en adviseert het college en de burgemeester en wethouders over de nominaties. Burgemeester Stapelkamp heeft de eremedaille aan de oprechte winnaar van 2018, Jan Derk Veldhuis, uitgereikt. Een tweede plek was weggelegd voor Leo van der Linde.

Vrijwilliger in hart en nieren
Er staat werkelijk al van alles geschreven op het internet en iedereen is het er over eens dat Jan Veldhuis de juiste persoon was voor deze eremedaille. Hij is werkelijk een vrijwilliger in hart en nieren en dat beperkt zich niet tot slechts één taak. Er is zowaar een hele lijst waarop hij op de een of ander manier wel een bijdrage levert. Voorbeelden waar hij bij betrokken is zijn onder andere Vrienden van dr Jenny en de Electrocar, Tafeltje Dekje in de Heurne, Stichting Karrespoor, het inloophuis van de Protestantse Gemeente, renovatie Kerkelijk Centrum, kerkradio, technische les op Schaersvoorde, drager bij uitvaarten en ga zo maar door. Je vraag je haast af of de beste man nog wel eens thuis is en hoe komt het dat hij bij zoveel verschillende projecten betrokken is. En wat vindt Jan zelf van alle aandacht?

'Ik rol van het een in het ander'
Er zijn maar weinig mensen die hem niet ergens van kennen. En toch is hij de bescheidenheid zelf. Voor hem hoeft al die aandacht niet. Veldhuis: "Een tijdje terug kreeg ik een berichtje dat ik tot de genomineerde personen voor een eremedaille behoorde. Dat overviel me best wel een beetje en ik heb geen idee wie me daar heeft aangemeld. Van mij hoeft al die aandacht niet want ik doe alles met veel plezier. Ik ben iemand die van het een in het ander rolt en zal wel berucht zijn in de streek want ze weten me ook altijd weer te vinden. Het is niet zo moeilijk om me ergens enthousiast voor te maken en ik kan ook niet altijd 'nee' verkopen. Als ik ergens aan begin, dan wilde ik daar ook volledig voor gaan. Ik ben iemand die slecht stil kan zitten en mijn vrouw Hermien staat achter mij. Af en toe zei ze wel eens 'moet dat nou echt allemaal', maar ze nam altijd keurig weer allerlei telefoontjes en boodschappen voor me aan." Vrijwilliger zijn is niet vrijblijvend en zorgt voor verantwoordelijkheden. Een tijdje terug ging het minder met de gezondheid van Jan en dit gegeven leerde hem ook dat hij af en toe 'nee' moet zeggen en aan zichzelf mag denken. Er blijven genoeg taken over waar hij zich voor zal blijven inzetten.

'Niet alleen voor mij'
Ook al is hij niet zo van alle ophef, hij heeft samen met zijn familie en bekenden wel een gezellige avond gehad. Echtgenote Hermien is ook trots op haar man. "Maar dat was ik eigenlijk altijd al", lacht ze. En omdat Jan bij de genomineerden hoorde had hij toch al wel een bedankspeech voorbereid voor het geval de keuze op hem zou vallen. Een van de citaten uit zijn speech: "De genoemde dingen van vrijwilligerswerk zijn zeker niet alleen 'mijn' werk of inspanning, maar met een hele club mensen samen hebben we allerlei dingen mogen doen. Deze oorkonde en eremedaille is daarom een kroon op 'ONS' werk in De Heurne en Dinxperlo. Bedankt aan alle mensen die me hebben geholpen bij de dingen waarmee we bezig waren en/of zijn". Het siert hem dat hij de eer niet naar zich toe trekt maar deelt met alle andere vrijwilligers die ook zo hard werken. Veldhuis benoemde ook zijn vrouw in zijn speech. "De meeste dank mijnerzijds gaat uit naar mijn vrouw. Hermien heeft mij de vrijheid en de mogelijkheid gegeven om te doen wat ik dacht te moeten doen. Deze medaille komt ook haar toe, zeker na de afgelopen paar jaren."

Jan Veldhuis, en al zijn collega-vrijwilligers die zo ontzettend veel en belangeloos werk verrichten voor de gemeenschap, mogen trots zijn op deze medaille en oorkonde en de gemeenschap mag trots zijn op deze vrijwilligers.

Meer berichten