Henk Hanskamp. Foto: Bert Vinkenborg
Henk Hanskamp. Foto: Bert Vinkenborg

Hanskamp werkt aan revolutionair systeem voor melkveesector

DOETINCHEM - Bijna letterlijk als Parel in het Groen ligt het bedrijf Hanskamp AgroTech BV aan de rand van de gemeente tussen de Kruisberg en Velswijk. Buiten de melkveesector zullen weinig mensen weten dat hier hightech producten worden ontwikkeld en aan melkveehouders geleverd. De nieuwste loot aan de stam van Hanskamp AgroTech is het zogenoemde CowToilet. Hiermee kan in de toekomst de uitstoot van ammoniak door melkveebedrijven aanzienlijk beperkt worden.

Door Bert Vinkenborg

Henk Hanskamp is een boerenzoon die techniek studeerde en in 2002 met het huidige bedrijf is begonnen. Bijna iedereen verklaarde hem voor gek omdat het aantal bedrijven in de melkveesector, ook toen al, aan het krimpen was. Op dit moment zijn er in Nederland nog zo'n 15.000 melkveehouders. Het aantal melkkoeien krimp niet maar het aantal bedrijven wel. Hanskamp meende echter dat er voor innovatieve producten altijd een markt moest zijn en zette door. Vandaag staat er een modern bedrijf aan de Broekstraat op een bouwvlak van 10.000 vierkante meter met voldoende groeimogelijkheden voor de toekomst.
Directeur/eigenaar Henk Hanskamp kan meer vertellen over zijn bedrijf en deze nieuwste ontwikkeling. "Wij zijn techneuten, en focussen ons op unieke producten voor de melkveesector. In ons bedrijf werken bijna allemaal boerendochters en boerenzonen. Ammoniak ontstaat wanneer in een stal urine en mest bij elkaar komen. Als het lukt om die beide componenten uit elkaar te houden dan ontstaat er geen ammoniak. Het door ons bedachte systeem om dat te bereiken is uniek. Er zijn al meerdere patenten op verleend. Het idee is op zich niet nieuw, maar niemand is er tot nog toe in geslaagd dit te automatiseren. Wat we overhouden zijn twee unieke stoffen die ieder op zich waardevol zijn. Wij gaan dit systeem produceren en verwachten medio 2020 hiermee te kunnen beginnen. Op dit moment zoeken we nog partners in de keten, dat wil zeggen bedrijven die de urine voor nieuwe toepassingen kunnen gebruiken."
Hanskamp AgroTech is een ontwikkelings- en verkooponderneming. Dat betekent dat men na een afgeronde ontwikkeling de maakindustrie opzoekt die het product in serie kan produceren. Vervolgens komt het weer bij Hanskamp voor de kwaliteitscontrole en wordt het uitgeleverd naar de klanten. Hanskamp: "Dat geeft ons vrijheid van creativiteit".
De geschiedenis van het bedrijf is een soort successtory. In 2010 werden de eerste mensen aangenomen. Nu werken er bij Hanskamp 23 mensen en er zijn nog steeds onvervulde vacatures. Hanskamp; "Ons menselijk kapitaal is enorm belangrijk. Nog belangrijker dan de machines."
Met het nieuwe product CowToilet verwacht men in 2020 de markt op te gaan; eerst in Nederland gevolgd door Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië waar men al over afzetkanalen beschikt. Hanskamp noemt het restproduct van het CowToilet 'Gele stroom' omdat door het inzetten van onder andere een brandstofcel urine omgezet kan worden in elektrische stroom.
Het resultaat onder de streep moet zijn dat de ammoniakuitstoot en dus de neerslag daarvan elders met 56 procent wordt gereduceerd. Hanskamp: "Dit is een uitvinding waar iedereen wat aan heeft, de burgers, de sector, de overheid en de politiek."
Hanskamp AgroTech heeft nu al een aanzienlijk aantal producten in zijn assortiment die allemaal uit voorraad geleverd worden en leeft van eigen ontwikkelingen. De focus voor de aankomende tijd ligt op de ontwikkeling van het nieuwe unieke product CowToilet zodat deze toegevoegd kan worden aan het unieke assortiment.

Meer berichten