Marthe Thuis met een korte maar al weer stoere coupe, afgelopen zondag.  Foto: privébezit familie Thuis
Marthe Thuis met een korte maar al weer stoere coupe, afgelopen zondag. Foto: privébezit familie Thuis

Genezen Marthe Thuis inpiratiebron sponsorkalender Stichting Haarwensen

BREEDENBROEK – In augustus 2017 werd bij de nu 14-jarige Marthe Thuis botkanker in haar been geconstateerd. Gelukkig lacht het leven haar nu weer toe. Haar lange krullende lokken liet ze bij Terra Haarmode al tijdens de chemokuren afknippen om te laten verwerken tot een haarstuk. Er ontstond een band tussen Marthe en kapster Ilse. Dat resulteerde in een sponsormaandkalender voor Stichting Haarwensen, die aan de Breedenbroekse ook gratis een dure pruik leverden. Binnenkort mag Marthe de opbrengst aanbieden. 

Door Reinier Kroesen

Met een korte maar al weer stoere coupe doet Marthe aan de keukentafel samen met ma Désirée, pa John en broer Jermo haar verhaal. Na een mooie zomervakantie op Ibiza, net voor de start op de Bluemers Mavo kwam het slechte nieuws. Osteosarcoom, een kwaadaardige tumor in het bovenbeenbot. Na chemo's volgde in november een zware operatie in het Radboud UMC. De kans bestond dat artsen het been zouden amputeren als het er te slecht uitzag. John vroeg hen tussendoor te melden hoe het ging. Nog nooit viel het hem zo zwaar zijn mobiel te pakken, zijn hele lichaam tintelde na het positieve nieuws. Tumor verwijderd, been gespaard! Marthe: "Een lange operatie, ze gingen ondertussen gewoon even lunchen! Een stuk bot in mijn bovenbeen en mijn knie zijn vervangen door stalen pinnen en een knieprothese. Toen ik weer bijkwam vroegen ze of ik mijn tenen kon bewegen: toen wist ik genoeg." Marthe is nuchter, had geen psychologische bijstand nodig, wilde wel eerlijke antwoorden van behandelaars. Het gaat nu goed, wel eens in de drie maanden uit voorzorg een scan. Ze wil graag weer paardrijden. Zij heeft geleerd dat je kunt genieten van kleine dingen zoals een ree in de wei. Daarom kocht ze een goede camera en maakt nu natuurfoto's. John: "Toen we een keer samen naar school fietsten zei ik dat ze op moest schieten, de lucht betrok. Marthe maakte echter geen snelheid, die was gewoon gelukkig dat ze het weer kon: fietsen in de regen!"

Désirée, al klant bij Terra Haarmode, nam Marthe al vroeg in haar ziekteproces mee, voordat ze kaal zou worden. Ze besloten dertig centimeter van het haar af te knippen, een kort kapsel resteerde. Die lange haren werden aan de zijkant bevestigd van een zogenaamde 'toupin', een haarstuk waarbij het bovenste gedeelte van het hoofd kaal blijft en afgedekt wordt met een sportief mutsje of pet. Stichting Jannis sponsorde deze dure aangelegenheid. Daarnaast werd een complete pruik van mensenhaar geschonken door Stichting Haarwensen. Door donaties van echt haar en financiële giften kunnen zij die kosteloos aanbieden. Ieder jaar bedeelt de Doetinchemse kapperszaak een goed doel. Naar aanleiding van de goede contacten tussen Marthe en Ilse, Désirée en Jill ontstond bij Terra het idee voor een maandkalender met portretten van bekende en minder bekende Achterhoekse mannen. Zo werden behalve bijvoorbeeld De Graafschap-speler Ted van de Pavert ook John en Jermo geportretteerd door Leonie Jansen. De kalender is voor 7,50 euro verkrijgbaar bij Terra Haarmode, Getfit35 en de Rabobank in Doetinchem. Er zijn duizend exemplaren gedrukt, de meeste zijn verkocht.
Meer info: www.haarwensen.nl.

Meer berichten