Thema-avond Platform Pleeggezinnen

ACHTERHOEK - Het Platform Pleeggezinnen Achterhoek organiseert enkele malen per jaar een thema-avond. De eerste van 2019 zal zijn op 26 februari. Tijdens deze avond wordt het onderwerp 'loyaliteit' behandeld. Iedereen is loyaal; naar gezinsleden, familie, vrienden, collega's, eigenlijk iedereen met wie je een band hebt. Voor de een kom je meer op dan voor de ander, maar je natuurlijke reactie zal altijd zijn dat je de mensen die je lief hebt wilt beschermen.

Zo werkt dat ook in een pleeggezin, je krijgt een 'vreemd' kind in huis dat een plekje zoekt. Natuurlijk heb je ruimte in je huis en in je hart, maar totdat er een plaatsing is, heb je geen idee wat er met je gevoel gebeurt. Het kan zijn dat kind en gezin heel erg aan elkaar moeten wennen, dat dit kind ander gedrag vertoont dan de eigen kinderen. Is dat gedrag meteen te corrigeren of moet je er rekening mee houden dat er al zoveel veranderd is? En is dat (voor je gevoel) tegenover de eigen kinderen te verantwoorden? Hoe ervaren de eigen kinderen de komst van een pleegkind? In het begin is het vaak leuk, maar na een tijdje gebeuren er misschien dingen waarvan zij weten dat jij als ouder het niet goed vindt. Gaan ze dat dan vertellen of niet? Zijn ze loyaal aan de ouders of aan hun pleegbroer of -zus?

En hoe zou dat dan voor het pleegkind zijn? Het pleegkind mag of kan (vaak plotseling) niet meer bij de ouders wonen en komt bij vreemde mensen in huis. De hulpverlening om het kind heen vertelt dat papa en mama niet goed voor je kunnen zorgen. Maar als kind houd je van ze en het doet pijn als ze dit over je ouders zeggen, dat wil je niet horen.
Maar dan, langzaam maar zeker, begint het pleeggezin als 'thuis' te voelen. Het pleegkind krijgt er vriendjes en vriendinnetjes, de pleegouders zijn toch eigenlijk wel aardig en het pleegbroertje is een fijn speelkameraadje. Mag je dat als pleegkind dan ook laten zien? Zouden papa en mama het goed vinden als je ook van andere mensen gaat houden?
Wat zou het fijn zijn als ouders en pleegouders kunnen laten voelen dat het kind van beide gezinnen mag houden. Dat het overal thuis mag zijn, iedereen mag knuffelen en alles over elkaar mag vertellen.

Yvonne Aartsen heeft onderzoek gedaan naar de samenwerking tussen ouders en pleegouders, dit onderzoek is verwoord in een WhitePaper, te zien op https://www.lindenhout.nl/professionals/kwaliteit-en-onderzoek/onderzoek-samenwerking-ouders-en-pleegouder/WhitepaperLindenhoutDEFDEF.pdf
Samen met John Goessens zal zij de aanwezigen dieper meenemen in de wereld van de loyaliteit. Hoe werkt loyaliteit en wat zijn de dingen waar rekening kan worden gehouden?

De thema-avond 'Loyaliteit' is op dinsdag 26 februari van 20.00 - 22.00 uur (inloop 19.45 uur) in Doetinchem; het adres volgt na opgave. Aanmelden graag voor 23 februari via info@platformpleeggezinnenachterhoek.nl of 06-82629980.

Meer berichten