Vorig jaar was er voor het eerst zo'n gezamenlijke projectweek in het kader van onderzoekend leren. Toen was het thema CSI, mét natuurlijk sporenonderzoek. Foto: PR
Vorig jaar was er voor het eerst zo'n gezamenlijke projectweek in het kader van onderzoekend leren. Toen was het thema CSI, mét natuurlijk sporenonderzoek. Foto: PR (Foto: null)

Project Techniek van IKC De Bosmark en Schaersvoorde Dinxperlo

DINXPERLO - Hoe leuk is het als je onder schooltijd eens een kijkje mag nemen in een Dinxpers bedrijf? En als je dan ook nog te horen krijgt dat jij met je groepje een oplossing mag bedenken voor een probleem wat dat bedrijf heeft? En hoe gaaf is het dat je dit dan niet doet met kinderen uit je eigen klas, maar samen mag werken met kinderen van verschillende leeftijden en klassen? Dat is wat er gebeurt in de projectweek Techniek van IKC De Bosmark en Schaersvoorde Dinxperlo.

Projectweek
Leerlingen van groep 8 van IKC De Bosmark en klas 1 van Schaersvoorde Dinxperlo gaan het meemaken in de projectweek van 25 tot en met 29 maart. In kleine groepjes gaan ze eerst op excursie naar een bedrijf in de buurt. De projectweek heeft als thema 'Techniek' en wordt op een onderzoekende manier vormgegeven.

Wat gaan we doen
De leerlingen worden ingedeeld in groepjes met verschillende leeftijden. Elke groep gaat op excursie naar een van de meewerkende bedrijven. Ze gaan naar Enveloprint, Harm Takke Tweewielers, Jumbo, Wireweaving of Westerveld en Nederlof. Daar krijgen ze een rondleiding en informatie over het bedrijf. Vervolgens worden ze meegenomen in een probleemstelling die het bedrijf hen voorlegt. Teruggekomen op school worden de leerlingen begeleid om het probleem van het bedrijf uiteindelijk te gaan oplossen. Daarbij zijn de leerkrachten en docenten hun coach om ze zo goed mogelijk mee te nemen in de stappen van het Onderzoekend en Ontwerpend leren.

Presenteren
Op donderdagavond vinden op IKC De Bosmark de presentaties plaats van de oplossingen, prototypes, uitvindingen die de kinderen hebben gevonden en gemaakt. Op vrijdag gaan de leerlingen daarna terug naar 'hun' bedrijf om hun bevindingen te presenteren.

Samenwerken
Al vaker deden IKC De Bosmark en Schaersvoorde Dinxperlo projecten samen. Dit alles in het kader van de ontwikkeling van meer doorgaande lijnen van PO (basisonderwijs) naar VO.

Meer berichten