Fietsvakantie voorbereiding: nuttige tips

Een fietsvakantie is iets heel anders dan een rondje in de buurt fietsen. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Bij een fietsvakantie komt weer een andere voorbereiding kijken, dan bij het maken van een korte rit in de buurt. Veel problemen welke je tijdens de vakantie tegen kunt komen, zijn te voorkomen door je goed voor te bereiden. Hieronder lees je hoe je jouw fiets klaar maakt voor de fietsvakantie, en waar je nog meer aan moet denken.

Maak de fiets klaar voor de vakantie
Een fietsvakantie is een veel zwaardere belasting voor je fiets dan een rondje in de buurt fietsen. Het is daarom heel belangrijk dat je een goede fiets hebt welke in goede staat is. Voor je op fietsvakantie gaat, kun je de fiets langs een fietsenmaker brengen voor een onderhoudsbeurt. Vertel de fietsenmaker ook dat je op fietsvakantie gaat, en vraag of de fiets in staat is de vakantie vol te houden. Laat de fietsenmaker de hele fiets nakijken, inclusief de remmen, lichten en versnellingen.

Train voor lange afstanden
Tijdens een fietsvakantie leg je dagelijkse lange afstanden op de fiets af, waardoor het belangrijk is om goed te trainen. Het beste is om al enkele maanden voor de fietsvakantie te beginnen met het opbouwen van je conditie. Zorg dat je voor de vakantie in Nederland al gelijkwaardige afstanden af kunt leggen, want je kunt natuurlijk niet plotseling van niet fietsen op fietsvakantie gaan. Bouw de afstanden in de loop van de maanden steeds verder op. Een goede manier om extra conditie op te bouwen is om dagelijks op de fiets naar je werk te gaan. Zelfs als dit een korte afstand is, maak je zo toch wat extra kilometers. In het weekend zul je alsnog wel langere afstanden moeten fietsen, omdat je lichaam hieraan moet wennen.

Maak voor je begint met fietsen een trainingsschema, zodat je zeker weet dat je genoeg kilometers hebt gemaakt voor je op vakantie gaat. Ook kun je elke week controleren of je nog op schema loopt, en je kunt ingrijpen wanneer je van het schema afwijkt. Tijdens de oefentochten kom je er al snel achter of je zadel nog comfortabel genoeg zit tijdens lange afstanden. Is dit niet het geval dan kun je het zadel vervangen.

Wist-je-dat er in 2017 22,8 miljoen fietsen in Nederland waren? Lees hier meer interessante cijfers omtrent fietsen in het onderzoek van Fietsplatform. Kan je een nieuwe fiets gebruiken? Bekijk deze nieuwe herenfietsen en damesfietsen met of zonder versnellingen op Fietsenopfietsen.nl.

Storm en wisselende temperaturen
Tijdens een fietsvakantie moet je altijd klaar zijn voor alle weersomstandigheden. Ook wanneer de voorspellingen prima zijn, kan het weer lokaal altijd anders zijn. Daarom moet je altijd de juiste voorbereidingen treffen, door o.a. genoeg kleding mee te nemen. Ook kun je in je rugzak droge kleding meenemen, voor het geval je toch nat regent.

De juiste voeding
Doordat je tijdens een fietsvakantie meerdere dagen achter elkaar lange afstanden fietst, is het extra belangrijk om de juiste voeding binnen te krijgen. Lees je daarom vooraf goed in, zodat je weet welke voedingsstoffen je lichaam nodig heeft. Natuurlijk moet je ook altijd extra drinken en voeding bij je

hebben, want je komt lang niet altijd een restaurant of supermarkt tegen wanneer je deze nodig hebt.

Meer berichten