Groentekwekers Gert Smits en zijn zoon Edwin met het 'witte goud'. Foto: Frank Vinkenvleugel
Groentekwekers Gert Smits en zijn zoon Edwin met het 'witte goud'. Foto: Frank Vinkenvleugel

Asperges: wit, maar ook groen, paars, neon en zelfs regenboog

DE HEURNE - Asperges, het witte goud. Zo spreekt men wel eens over deze lekkere groente, waarvoor het seizoen nu op gang is gekomen. Maar Gert Smits van Landwinkel en Groentekwekerij Smits weet wel beter: er zijn veel meer kleuren. Paars, regenboog, groen, neon, en dan nog 'gewoon' wit. Al die kleuren van het 'witte' goud verbouwt Smits.

Door Lydia ter Welle

De witte asperge blijft zo wit, omdat hij groeit onder de grond. Deze asperges worden vaak verbouwd in de met wit plastic bedekte, zo kenmerkende 'ruggen'. De gekleurde asperge groeit boven de grond, en heeft het zonlicht nodig om zijn kleur te krijgen. Deze asperge groeit bovengronds, in ruggen die niet bedekt zijn met plastic. "De gekleurde asperge hoef je niet te schillen en je kunt 'm rauw of bijna rauw eten. Ze laten zich heel mooi verwerken in salades, zowel rauw als heel even gekookt, of in roerbakgerechten. En ook op de barbecue is de gekleurde asperge heerlijk te bereiden", vertelt de groentekweker.
Buiten op het aspergeveld zijn de aspergestekers aan het werk. Een ingenieuze rijdende machine tilt het plastic op, zodat de aspergestekers eenvoudig de asperges kunnen oogsten. Daarna gaan ze meteen het water in, om te zorgen dat de zwarte grond er goed afgewassen kan worden. "Kijk", zegt Smits met gepaste trots, "de machine die het plastic optilt, rijdt op zonne-energie. We hebben hem omgebouwd: er ligt een zonnepaneel bovenop dat de elektriciteit levert om te kunnen rijden. Het werkt als een tierelier!"

Meer berichten