Jay Jay's Border Jazzmen viert op het twintigjarig bestaan in De Kruisberg. Foto: Cor Dekker Photografhy
Jay Jay's Border Jazzmen viert op het twintigjarig bestaan in De Kruisberg. Foto: Cor Dekker Photografhy (Foto: Cor Dekker.)

Al weer twintig jaar lekkere jazz met Jay Jay's Border Jazzmen

DOETINCHEM – Jay Jay's Border Jazzmen (JJBJ), het soepel swingende jazzorkest dat zich in de beginjaren meteen op de kaart zette met het handelsmerk 'Jazz uut den Achterhook', bestaat twintig jaar. Inmiddels behoort JJBJ al lang tot een van de huisorkesten van Doe Jazz '81 en dus wordt op zondagmiddag 12 mei, tijdens het maandelijkse Doe Jazz concert op de tweede zondag van de maand bij de Kruisberg in Doetinchem, het jubileumfeest gevierd met een optreden.

Door Josée Gruwel

Trombonist Jan J. Janssen uit Dinxperlo richtte in 1999 Jay Jay's Border Jazzmen op. "Jay Jay komt van de beginletters van de voornamen van de oprichter, maar vooral ook van die van de bekende trombonist J. J. Johnson", vertelt orkestlid Peter van den Bremen. "Border betekent grens, verwijzend naar het grensdorp Dinxperlo en naar onze muziekstijl, waarbij we de grenzen van de jazz opzoeken. Jazzmen spreekt voor zichzelf."
Jan Janssen wilde, na een periode actief te zijn geweest in een bigband, gewoon lekker dixielandmuziek spelen. Hij zocht voor zijn orkest doorgewinterde muzikanten en vond die: trompettist Geert Stoltenborg, bassist Tom Brunsveld, banjoïst Rob Koch, drummer Teun van Vuren, en Johan Huinink en Peter van den Bremen die beiden sax en klarinet speelden.

Snel bekend
Het zestal kreeg al snel het imago van 'het orkest met de lekkere jazz'. "We waren gek van het repertoire van de Chris Barber Jazzband en daarnaast speelden we countrymuziek, latin en gemakkelijk in het gehoor liggende jazz. 'Jazz uut den Achterhook' werd ons handelsmerk, muziek die onze bevolking uit de regio ook leuk vond. Met een boerenzakdoek die uit onze zak hing en bretels bijvoorbeeld straalden we dit imago ook fysiek uit."

Het publiek wist JJBJ, het orkest dat vooral ook veel plezier uitstraalde, te vinden en de nodige optredens in de regio volgden. "De doorbraak kwam in 2006, 2007, na ons optreden bij het jazzfestival in Domburg. Toen kregen we een boost, werden landelijk bekend en traden ook op in Duitsland en België." Helaas mochten Jan J. Janssen, Johan Huinink en Geert Stoltenborg dit door overlijden niet meer meemaken.
De bekendheid nam een vlucht en er werden cd's opgenomen: Silverthreads, Grenzeloos, Heart of my heart. Het orkest maakte uitstapjes naar Aruba en Madeira. Het tienjarig bestaan werd in Amphion gevierd met een optreden waaraan ook cabaretgroep LOS meewerkte en ter gelegenheid van het jubileum kwam de cd 10 jaar JJBJ uit.

Roots in ere houden
Nu wordt JJBJ gevormd door de muzikanten van JJBJ's eerste uur: banjoïst en gitarist Rob Koch uit Varsseveld en saxofonist en klarinettist Peter van den Bremen uit Doetinchem, met als 'nieuwkomers' trompettist Petro Wijnen uit Nijverdal, trombonist Jac Meijs uit Nunspeet, contrabassist Etienne Beyé uit Elten en, drummer Fred Mooy uit Huissen.
De muziekstijl is in al die jaren niet veranderd. "We proberen nog steeds diverse muziekstijlen met elkaar te verweven. We spelen dixieland en halen veel inspiratie uit Engelse jazzbands, zoals naast Chris Barber ook Kenny Ball. Daarnaast profileren we ons nadrukkelijk ook nog steeds als een orkest dat zijn 'roots' heeft in de Achterhoek. In Amerika schijnen jazz en countrymuziek vaak grote tegenstellingen op te roepen, maar wij proberen juist naast het Oude-Stijl repertoire met een eigen vorm van country-jazz meer variatie te brengen. Ook Latin invloeden zijn bij ons te herkennen."

Close-harmonyzang
Naast dit alles onderscheidt JJBJ zich van andere jazz- en dixielandorkesten door de, vaak driestemmige, zang. "Met name dixieland met close-harmony zang."
Zo'n vijfentwintig keer per jaar wordt er in binnen- en buitenland opgetreden, vooral in jazzclubs en op jazzfestivals. "Maar ook op verjaardagspartijen, jubilea en bedrijfsfeesten." Soms wordt er opgetreden met anderen, zo verlenen een paar keer per jaar de Choo Choo Sisters hun medewerking. Zij zingen het repertoire van de Andrew Sisters."
De kracht van de optredens zit naast het repertoire in de afwisseling. "Steeds een ander ritme, een andere stijl, steeds om het nummer zang van ons erbij.
De toppers voor wat verzoeknummers betreft zijn onder andere 'Warte, warte nur ein Weilchen', een komisch lied dat we uit Hannover haalden en dat over een beruchte massamoordenaar gaat die in de buurt van die stad opereerde, daarnaast arrangementen van bigbandnummers van Bert Kaempfert en 'Top of the World' van de Carpenters."

Kwaliteit
Eens in de week repeteren de mannen van JJBJ in hotel Berkel Palace in Borculo. Daarbij nemen ze geen genoegen met half werk. "We willen wel kwaliteit en repeteren totdat het af is. Van daaruit kunnen we dan improviseren."
Qua repertoire wordt er steeds vernieuwd. "Maar de stijl blijft hetzelfde, want daar beleven wij en ons publiek plezier aan. En daar gaat het om. Hoe lang we nog doorgaan? Geen idee. Zolang we het kunnen en het leuk vinden. We hebben geen grootse plannen en haken in op wat er naar ons toe komt."
Bij het jubileumconcert, op zondag 12 mei van 14.30 tot 17.00 uur in De Kruisberg, Kruisbergseweg 172 in Doetinchem, wordt aandacht geschonken aan de geschiedenis van de band, spelen ex-muzikanten mee en worden door JJBJ ook nieuwe nummers gespeeld. Entree: 10 euro, leden van Doe Jazz '81 3 euro 50, leden passe-partout gratis.

Meer berichten