Kollumn | Groen

Groen

De maand mei staat bekend als bloeimaand. Je ziet dat de natuur letterlijk opbloeit. Het voorjaar is in volle gang en wil laten zien dat de winter definitief naar kouder oorden is gestuurd. In de natuur wordt het steeds groener. Het blad komt aan de boom en weilanden kleuren groen. De tweede 'snee' komt er al weer aan of is net geweest. Mooi!
Ook in de bebouwde kom wil het groen maar niet weg. En hiermee worden enkele grassen bedoeld die groeien op plaatsen waar dat eigenlijk niet hoort. Duidelijk is te zien dat de gemeentelijke pogingen om dit te beheersen falen omdat er te weinig mensen worden ingezet. En dat nog wel met een grotere ploeg mensen: ruim een jaar geleden zijn er zo'n 15 mensen vanuit Laborijn bij gekomen. Ha, denk je dan, eindelijk genoeg mensen voor deze taken. Nou, niet dus. Nog altijd is te zien dat in het centrum te veel onkruud gruujt op plaatsen waar dat niet hoort. Men is begonnen met het opknappen op het oude kerkhof. Maar er staan op teveel plekken nog te grote struiken waar dat niet hoort. Wanneer wordt dit afgemaakt? Ze zijn in 0543 trots dat we zo weinig gemeentelijke belasting betalen. Mooi, zou je zeggen. In Oude IJsselstreek betalen ze meer. Maar daar is wel degelijk vaker en beter te zien dat groenonderhoud boven aan het lijstje staat. Terwijl het hier lijkt of dit in de onderste lade is weggemoffeld. Okee, ze zullen nu iets meer aandacht besteden aan de bestrijding van diverse eiken- en nu ook dennenprocessierupsen. En vergeet de buxusmot niet! En dan zitten ze in 0543 ook nog met wöpsen en de beruchte tijgermuggen. Het kan niet op!
En als je dan leest hoeveel brandharen zo'n rups kan hebben dan is het niet verwonderlijk dat je daar, op z'n zachtst gezegd, last van kan hebben.
In diverse krantenberichten werd onlangs gewaarschuwd voor de dennenprocessierups. Het woord determineren kwam veel voor. Kende ik niet. Het blijkt te betekenen dat 'iets op naam wordt gebracht', 'vaststellen tot welke soort iets behoort'. Als in dit verband een vergelijking wordt gemaakt met de beslissingmakers een darp wietèrop mag je zeker het begrip 'verkeerde zuunigheid' naar voren brengen.

Hol ow goed!
H. Eurneman

Meer berichten