Bettina IJzendoorn, met een afbeelding van het boek op de pc, en met haar hond, die in een verhaal Guusje heet. Foto: Frank Vinkenvleugel
Bettina IJzendoorn, met een afbeelding van het boek op de pc, en met haar hond, die in een verhaal Guusje heet. Foto: Frank Vinkenvleugel (Foto: )

Bettina IJzendoorn presenteert kinderboek 'Beestjes in de badkuip'

DINXPERLO - Dinxperlo is een schrijfster rijker. In de laatste week van mei komt het kinderboek 'Beestjes in de badkuip' van Bettina IJzendoorn uit. Ze zal haar boek presenteren op 15 juni in Doetinchem bij 'Meester Mokka' en op 25 juni in de bibliotheek in Dinxperlo.

Door Waltraud Wensink

Bettina IJzendoorn is geboren in Utrecht en heeft een groot deel van haar leven doorgebracht in Houten voordat ze samen met haar gezin en zelfs haar beide ouders in 2007 neerstreek in Dinxperlo. Ze is een 'mensen-mens': de vriendelijkheid zelve en zeer betrokken bij alles wat met kinderen en dieren te maken heeft.

Inspiratie komt uit gebeurtenissen van alledag

Momenteel werkt ze met veel plezier als leerkracht op OBS de Wegwijzer, waar ze een groot deel van haar inspiratie vandaan haalt.

Aantal verhaaltjes verdubbeld
Bettina: "Van jongs af aan schreef ik al veel, maar het waren nooit verhalen die helemaal af waren, laat staan dat ik er iets mee deed. Door de jaren heen bleef het echter wel kriebelen en ik had een aantal verhalen op papier staan. Vijf jaar geleden heb ik de draad weer opgepakt. Tussendoor lag het soms even een tijdje stil maar uiteindelijk had ik toch voldoende op papier staan. Op aanraden van een vriendin heb ik eigenlijk de stap weer genomen om het manuscript, bestaande uit vijftien verhaaltjes op te sturen naar een uitgever die bij me past. Dat werd Clavis. En dat is best spannend, want: 'wat zullen ze er van vinden', 'is het wel goed genoeg', 'willen ze er iets mee', 'kunnen ze er iets mee', 'wordt het wel gelezen?' Allemaal vragen die dan door je hoofd gaan, maar ik dacht:als ik het niet probeer dan wordt het nooit wat. Het wachten op bericht van de uitgever duurde dan ook erg lang en eigenlijk ging ik er al van uit dat het niets zou worden. Een laatste belletje er achteraan en toen nodigden ze me warempel toch uit om naar Amsterdam te komen voor een gesprek. Ik kon het bijna niet geloven. Ze vroegen me om nog vijftien verhaaltjes er bij te schrijven en dan wilden ze het boek wel uitbrengen. In een korte tijd heb ik die verhalen gemaakt en opgestuurd en het resultaat is mijn eigen boek met dertig verhaaltjes. De illustraties zijn gedaan door Esther Miskotte. Zij werd door de uitgever aan mij gekoppeld. De afbeeldingen passen goed bij de verhaaltjes in mijn boek. Er was sprake van een klik tussen ons. Ik ben er erg blij mee."

Voor deugnieten en braveriken
'Beestjes in de badkuip' is een vrolijk lees-en voorleesboek met herkenbare verhaaltjes over vriendschap, vertrouwen, afscheid nemen en nog veel meer gebeurtenissen uit het dagelijks leven. Volgens Bettina is het voor 'deugnieten' en 'braveriken' vanaf 4 jaar. Bettina: "De inspiratie haal ik uit situaties die ik in het dagelijks leven tegenkom. Mijn eigen kinderen hebben hieraan (onbewust) een bijdrage geleverd, ons eigen hondje dat in het verhaal 'Guusje' heet, maar ook de kinderen op school. Ik zie van alles waarvan ik denk:dat is nog eens leuk voor een verhaaltje. Die situatie neem ik dan als uitgangspunt en werk dat verder uit. Het kan dus maar zo zijn dan dat sommige kinderen, ja zelfs die van mij, bij sommige verhaaltjes een situatie zullen herkennen. Het is een boekje om voor te lezen en naarmate de kinderen ouder worden, kunnen ze het ook zelf lezen."
Als leerkracht op OBS de Wegwijzer weet ze maar al te goed hoe belangrijk lezen en voorgelezen worden is. "Ik moedig ouders ook aan om hun kinderen voor te lezen omdat het een belangrijk onderdeel van de opvoeding van een kind is. Voorlezen is van groot belang voor de taalontwikkeling van een kind. Bovendien prikkelt het de fantasie en wat is er nou leuker dan lekker samen een verhaal lezen. In mijn groep op school speelt het voorlezen een belangrijke rol", aldus Bettina.

Boek cadeau
Het feit dat Bettina IJzendoorn een boek heeft geschreven wil niet zeggen dat ze er heel erg rijk van zal worden. Bettina: "Niet wat geld betreft, maar wel rijk wat betreft de ervaring en vooral ook de eer. Ik krijg zoveel positieve en leuke reacties van mensen om me heen op mijn boek. Ik vind het overweldigend en heel speciaal om zelf een boek te mogen schrijven dat ook nog eens in de winkels komt te liggen en dat mensen online kunnen kopen. Zodra het boek er is, wil ik persoonlijk de basisscholen in Dinxperlo een exemplaar van 'Beestjes in de badkuip' komen aanbieden en er een stukje uit voorlezen. Ook andere scholen die het leuk vinden, bezoek ik graag, dus laat maar horen.
De eerste boekpresentatie is op 15 juni bij Meester Mokka in Doetinchem. Deze kinderboekenwinkel vindt Bettina zoals ze zelf zegt 'mega leuk'. "Meester Mokka is opgezet door twee leerkrachten en je vindt er een breed assortiment aan kinderboeken. Daarnaast kun je er ook nog eens een lekker bakje koffie drinken met een stukje huisgemaakte taart. Vanaf 14.30 uur zijn we aanwezig in de Boliestraat 23."

Presentatie in de bieb
Op dinsdag 25 juni is het de beurt aan Bibliotheek Achterhoekse Poort in Dinxperlo (Nieuwstraat 47) van 14.30 uur tot 16.00 uur. "Kinderen kunnen dan luisteren naar verhalen, het zelfgemaakte 'beestjes-in-de-badkuipspel' spelen, een eigen badkuip met beestjes maken of zich laten schminken. Ik wil dat het ongedwongen en laagdrempelig is en vooral ook gezellig voor de kinderen en dat ze lekker bezig zijn. Ik ben erg benieuwd hoe het allemaal gaat lopen. Ik laat alles maar over me heen komen!", aldus Bettina IJzendoorn die inmiddels al weer bezig is met een prentenboek.

'Het moet vooral gezellig zijn voor de kinderen'

De boeken zijn vanaf eind mei verkrijgbaar in diverse boekwinkels en ook online. Meer informatie is te vinden op de facebookpagina van Bettina IJzendoorn/kinderboekenschrijver.

Meer berichten