Amber en Lucas met hun brief. Foto: Frank Vinkenvleugel
Amber en Lucas met hun brief. Foto: Frank Vinkenvleugel (Foto: )

Brief voor de koning

DINXPERLO - Als je denkt dat het hier om de titel van het boek 'De brief voor de koning' gaat, heb je het niet helemaal bij het juiste eind. Maar leuk is het wél. In dit geval gaat het namelijk om echte brieven die naar Koning Willem Alexander en zijn gezin gestuurd zijn om ze uit te nodigen voor niets minder dan 'DinXperience'.

Door Waltraud Wensink

DinXperience is een driedaags evenement dat in 2020 zal plaatsvinden. Het is een evenement waarin muziek, dans, zang, film, theater en spektakel centraal staan. De initiatiefnemers van DinXperience zijn Lex Schellevis en Esther Nederlof. Achter de schermen wordt er al hard gewerkt aan het programma en de voorbereidingen zijn in volle gang.

Samen onze vrijheid vieren
Lex: "We gaan DinXperience op 8, 9 en 10 mei 2020 houden en er volgt nog veel meer informatie over dit evenement. Er worden diverse commissies gevormd om dit samen vorm te geven. Wat ik al wel kan vertellen is dat we de kernen van Dinxperlo en Suderwick gaan verbinden. Deze twee unieke dorpen zijn nauw verbonden én gescheiden door de landgrenzen. In deze twee dorpen is dat beter dan waar dan ook te zien en ervaren. We gaan de band verstevigen door ter gelegenheid van '75 jaar bevrijding, onze gezamenlijke vrijheid te vieren. Grensoverschrijdend, in verbinding met elkaar, dat is DinXperience. Esther vult aan: "We doen dit op de Dorfplatz in Suderwick en op het Prins Clausplein. Over de invulling van het programma vertellen we binnenkort nog meer in deze krant." In de flyer staat het mooi beschreven: 'Een unieke plek in Gelderland, in de Achterhoek, waar Nederland en Duitsland samen vrede en vrijheid vieren'. Lex: DinXperience wordt voor en door burgers uit Dinxperlo en Suderwick georganiseerd en we krijgen hierbij de steun van veel organisaties en verenigingen en dat is natuurlijk hartstikke mooi. Het wordt een mooi programma waarbij iedereen wel aan zijn trekken komt."

Koninklijk bezoek
In 1984 bracht - toen nog - Koningin Beatrix een bezoek aan Dinxperlo en haar voetafdruk staat nog steeds op de Heelweg. Destijds mocht ze niet met beide voeten over de grens gaan omdat ze zich dan op Duits grondgebied zou bevinden. Dan zou het namelijk een staatsbezoek zijn. En nu hoopt de organisatie dat onze Koning in de voetsporen van zijn moeder zat treden om de Nederland-Duitse eenheid te benadrukken en de gezamenlijke vrijheid te vieren. Vandaar het idee om Koning Willem Alexander samen met zijn gezin uit te nodigen. En dan met name prinses Amalia. Of ze komen, is de vraag. Lex en Esther riepen de hulp van Dianne Rutgers (leerkracht bij De Bosmark) in. Misschien dat de kinderen van de Bosmark wel een mooie brief aan Koning Willem-Alexander en Prinses Amalia wilden schrijven waarin zij worden uitgenodigd. Dianne: "Het was wel een flinke klus omdat we voor de naderende vakantie altijd extra druk zijn op school maar we hebben hier toch aan meegewerkt. De leerlingen van groep zes, zeven en acht hebben hun uiterste best gedaan om een prachtige brief te schrijven. In mijn groep heb ik maar van de gelegenheid gebruik gemaakt om er een 'schrijfopdracht' van te maken."

Prachtige brieven
Lex en Esther waarderen de hulp van De Bosmark zeer, en zijn heel blij met de mooie brieven. De leerlingen werd gevraagd om vooral ook te beschrijven waarom Dinxperlo en Suderwick zo belangrijk zijn. Lex: "We waren echt aangenaam verrast over de kwaliteit van de brieven en hoe iedereen zijn of haar best hier op heeft gedaan." De brieven waren erg divers. Waar de een het over het kleinste kerkje van Nederland had, beschreef de ander dat er zowel Polizei als politie is, dat de ene kant Duits is en de andere kant Nederlands, dat er Duitse kinderen op de Nederlandse school zitten, en niet te vergeten ijssalon Claudio. De een schreef de brief met de hand en weer een ander had de brief mooi getikt op de computer. Teuntje van Zagten uit groep 7 had zelfs een mooie tekening van de prinses getekend. Deze komt ook op de voorkant van het mapje dat naar de koning gaat.

Esther: "Het was voor Lex en mij een hele klus om alle 104 brieven te lezen en om te beoordelen welke twaalf brieven we uiteindelijk in een mapje naar de Koning zouden sturen. We hebben gelet op verschillen, om zoveel mogelijk variatie qua inhoud aan te kunnen bieden." De brief van Lucas Seleman uit groep 7b en van Amber Koopman uit groep 8a behoren tot de selectie. Ze durfden hun brief aan de verslaggevers van Dinxpers Nieuws voor te lezen. Lucas: "Ik vond het leuk om een brief aan de Koning te schrijven en ook dat mijn brief gekozen is. Ik had de brief wel drie keer doorgelezen of er echt geen schrijffouten in zaten. Als ze echt komen, dan laat ik Amalia de leukste dingen langs de grens zien zoals de brug over de Heelweg en haar oma's voetstap van Nederland naar Duitsland." Lucas schreef onder andere over de beste markt van Nederland en liet even een flink staaltje promotie voor zijn school in de brief zien. Amber: "Ik vind het wel grappig dat mijn brief gekozen is. Als ik ze nog iets leuks zou moeten laten zien dan zou ik de grenskruisjes op de weg laten zien." De brief van Amber ging over de grootste Oranjevereniging van Nederland en ook dat Dinxperlo en Suderwick een tweelingdorp genaamd 'DinxperWick' zijn. Beide leerlingen gingen natuurlijk op de foto voor de krant, maar niet voordat de juffen met een pot gel voor Lucas op de proppen waren gekomen.

Nu is het afwachten welk antwoord er zal komen op de brieven aan de koning.
Esther: "Of de Koning en Amalia of andere gezinsleden komen of niet, het evenement gaat in ieder geval door. Dus volg DinXperience op de website of op de facebookpagina."


www.DinXperience.nl

Facebook.com/DinXperience

Meer berichten