Jasper Tieltjes en Sjonnie Huls. Foto: Waltraud Wensink
Jasper Tieltjes en Sjonnie Huls. Foto: Waltraud Wensink (Foto: )

Zevenhonderdste lid voor HSV De Voorn

Zaterdag viswedstrijd voor de jeugd

Door Waltraud Wensink

DINXPERLO - Hengelsport Vereniging De Voorn uit Dinxperlo is trots, want inmiddels hebben ze het 700-ste lid mogen verwelkomen. Het is de achtjarige Jasper Tieltjes uit Dinxperlo, die nietsvermoedend met zijn pa naar het clubgebouw van De Voorn kwam om, zo dacht hij, zijn vispas op te halen.

Jasper werd daar welkom geheten door Sjonnie Huls (bestuurslid en vismeester), Dewey Willemsen (bestuurslid) en Peter Tenk die als actief lid ook nog betrokken is bij het klusteam van de visvereniging. Huls: "In januari zaten we nog rond de 450 leden. Als je richting het voorjaar en de zomer gaat zie je vaak dat het aantal snel toeneemt. Mensen hebben dan weer zin om te gaan vissen."

Samen met z'n vader
De moeder van Jasper Tieltjes was gebeld om te vragen of Jasper naar het clubgebouw van De Voorn kon komen, zonder te verklappen waarvoor. Jasper: "Ik dacht dat ik mijn vispas moest ophalen omdat ik die nog niet officieel in huis had." Jasper hoort van Sjonnie Huls dat hij het 700-ste lid is van de vereniging en dat het eigenlijk heel bijzonder is. Namens de visvereniging krijg hij een leuk pakket met visspulletjes aangeboden waaronder een leefnet, foedraal, hakensteker, een lijntje en dobber, een iets te groot vest (maar daar groeit hij wel in) en een boekje met handige tips. Jasper is nog jong maar heeft al wel een klein beetje ervaring. Jasper: "Ik ga wel eens met mijn vader vissen bij 't Blauwe Meer en in het Welinkbos. Ik heb al meerdere vissen gevangen zoals voorntjes, baarsjes en zelfs een karper. Dat was wel even een beetje schrikken omdat die echt groot was. Gelukkig was mijn vader er bij om te helpen. In 't Blauwe Meer vang je grotere vissen maar in het Welinkbos heb je sneller beet. Daar ving ik zelfs een keer een vis zonder aas aan de haak". Het deskundige oordeel over deze vangst volgens Henry Tieltjes, de vader van Jasper: "Ik denk dat het een vis met ijzergebrek was ..." En zo leert Jasper dus ook al visserslatijn. De vader van Jasper is overigens zelf ook al meer dan 25 jaar lid en neemt zijn zoon graag mee vissen.

Gratis deskundig advies aan de jeugd
Huls: "Het is hartstikke leuk dat juist een van de jeugdleden het 700-ste lid is. Het is altijd fijn om te zien dat kinderen lekker naar buiten gaan. Wat vissen betreft helpen we de jeugd graag op weg. We geven gratis deskundig advies zodat de kinderen op de juiste manier met de hengel en vis aan de gang gaan. We kunnen ze een aantal handige tips geven om verantwoord te vissen met respect voor dier en omgeving. Zo leren we hoe ze een lijntje moeten maken, de hengel op de juiste manier klaar maken en hoe je een vis op de juiste manier kunt onthaken." Ook de visvijver in het Welinkbos valt onder beheer van De Voorn. Daar wordt veel gevist door ouders met hun kinderen, en door ouderen. Huls: "Ouders zitten vaak op een bankje te kijken terwijl de kinderen een hengeltje uitgooien."

Jeugdwedstrijd Jeugdwedstrijd
Op zaterdag 13 juli houdt de visvereniging speciaal voor kinderen tot en met 13 jaar een viswedstrijd bij de vijver in het Welinkbos. De viswedstrijd is voor alle kinderen die het leuk vinden om mee te doen; deelname is gratis. Huls: "Vooraf aanmelden hoeft eigenlijk niet. Wel moet je zorgen dat je op tijd aanwezig bent. We willen om 13:00 uur gaan loten zodat iedereen op tijd op zijn plek zit. Van 13:30 uur tot 15:30 uur wordt er dan gevist. Aansluitend hebben we dan nog de prijsuitreiking." De visvereniging zorgt dat er voldoende begeleiding aanwezig is voor de jonge vissers en dat er veilig gevist wordt. Deelnemers hoeven geen lid te zijn en zelfs wie geen hengel heeft, is harte welkom. De club zorgt dan voor materiaal. Ook voor een extra hengel, lokvoer en aas kun je die avond bij de aanwezige leden van de visvereniging terecht. Ouders of grootouders zijn ook welkom om gezellig een stoeltje mee te brengen om de jeugd aan te moedigen.

Meer berichten