Kollumn | Beestjes

Beestjes

Ruim vijftig jaar geleden schreef Peter Koelewijn zijn beroemde liedje 'Beestjes'. Je hebt het door de jaren heen vast wel eens gehoord: "Weet je wat ik zie als ik gedronken heb? Beestjes, allemaal beestjes". In 1967 stond dit lied veertien weken in de Top 40, met als hoogste notering de dertiende plek. Hier worden de ervaringen meegedeeld van iemand die te veel aan Bacchus geofferd heeft. Hij ziet heel veel kleine beestjes rondkruipen die allemaal op hem loeren. Hopelijk voor hem duurt dit maar tijdelijk. Een dag later zouden al deze kleine creaturen weer verdwenen moeten zijn.
Was dit ook maar het geval met de kleine beestjes van nu. Ze zijn nog niet weg. Loop eens met blote armen en benen door een straat met eiken en een dag later krab je dezelfde lichaamsdelen helemaal stuk. We hebben het dan over de rups met honderdduizenden brandharen die het liefst in een eik zit. En schijnbaar is er ook een rups in aantocht die graag in een den verblijft. En in de plantenwereld is er de berenklauw die brandblaren veroorzaakt. Een brandnetel is daar niks bij! Dit is nog maar het begin van al die kleine beestjes die ons het leven moeilijk maken. De mot heeft haar zinnen gezet op de buxus. Zij doet zich zo te goed aan deze plant dat er zowat niks overblijft van deze groene bloeier. We kunnen ook weinig plezier beleven aan de reuzenteek. Deze rakker is drie keer groter dan een normale teek, stamt uit Zuid-Europa en is ruim een maand geleden niet zo ver van hier ontdekt.
En dan hebben we nog de Aziatische tijgermug. Vorig jaar was het ons zo geliefde 0543 nationaal koploper in aantallen ontdekte exemplaren: 13 van de in totaal 65 werden hier waargenomen en bestreden. Maar ja, dat is niet iets om trots op te zijn. Noem het maar gerust vervelend. En dat is nog zachtjes uitgedrukt. Hoe zou het er nu mee zijn? Hopelijk zijn ze verdwenen. Was het maar waar dat, als we na een nachtje slapen, we zouden ontdekken dat alle muggen, vliegen, knutten, teken, rupsen en motten verdwenen zijn. En anders vragen we gewoon aan Peter Koelewijn of hij er nog een liedje over wil schrijven. Dan krijg je er garantie op dat al deze beestjes met 24 uur weg zijn!

Hol ow goed
H. Eurneman

Meer berichten