De rolstoel is onthuld door van links af Bennie Lammers, Hans Bulsink, Jo Vrieze en Hans Westerveld. Foto: Frank Vinkenvleugel
De rolstoel is onthuld door van links af Bennie Lammers, Hans Bulsink, Jo Vrieze en Hans Westerveld. Foto: Frank Vinkenvleugel (Foto: )

Vrienden Dr. Jenny schenkt rolstoel met duw-ondersteuning

DINXPERLO - Woensdagmorgen werd Dinxperlo verblijd met een prachtig cadeau van de stichting Vrienden van Dr. Jenny. De stichting Vrienden heeft namelijk een rolstoel met duw-ondersteuning aangeschaft, die vandaag wordt overhandigd. "En dat is een uitkomst, want de meeste rolstoelen van mensen zijn prima voor gebruik binnenshuis, maar buitenshuis voldoen ze meestal minder, vanwege de smalle bandjes bijvoorbeeld. Het duwen van zo'n rolstoel is een zware klus, zeker voor de partners of familieleden van de gebruikers, die immers vaak ook al op leeftijd zijn. Daarom is die duw-ondersteuning zo fijn. Het is echt een prachtcadeau voor Dinxperlo!", zegt Thea Meinen van Careaz Dr. Jenny. Het woonzorgcentrum gaat op zoek naar de beste plek om de rolstoel te stallen voor het opladen en zal ook een soort reserveringssysteem instellen, om te zorgen dat de rolstoel geleend kan worden voor een wandelingetje.

Door Lydia ter Welle

De stichting Vrienden van Dr. Jenny stelt zich ten doel 'om in Dinxperlo woonachtige ouderen en zorgvragers in het algemeen, en de bewoners van de in Dinxperlo gevestigde zorglocaties in het bijzonder, te ondersteunen', zo meldt de informatiebrochure van de stichting Vrienden. "En dat betekent dat we niet alleen Dr. Jenny ondersteunen, maar ook gehoor geven aan verzoeken die ten goede komen aan iedereen in Dinxperlo die een steuntje in de rug kan gebruiken", zegt bestuurslid Hans Bulsing van de stichting Vrienden. Als voorbeeld noemt hij de steun aan de Eelctrokar Dinxperlo en ook de afwasstraat die onlangs werd geschonken aan Eat, Meet en Greet, een project waarbij vrijwilligers koken voor soms wel honderd gasten die aanschuiven voor de maaltijd en zo tegelijkertijd sociale contacten opdoen en eens de deur uit komen. "Ik denk dat ongeveer 80 procent van onze bijdragen ten goede komt aan de bewoners Dr. Jenny en de zorgcomplexen in Dinxperlo, en de rest gaat naar Dinxperlo in het algemeen", aldus Bulsink. Het bestuur van de stichting krijgt met regelmaat een wensenlijstje. "En dan overleggen we, bekijken wat we te besteden hebben, en wat het meest nodig is. Het zijn overigens altijd zaken die niet uit het gewone budget van zorginstellingen kan worden betaald. Dus dingen die veel goed doen, maar die zonder onze bijdrage niet zouden komen", zo beschrijft hij het belang. De stichting Vrienden voert acties om geld in te zamelen. Zo zijn er vier keer per jaar boeken- en andere markten. "Maar we hebben ook veel sponsoren, we hebben donateurs - meer mag natuurlijk altijd - en soms krijgen we ook een legaat uit een erfenis." De stichting kan altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken; voor bestuursfuncties, maar ook mensen die willen helpen bij activiteiten zoals de markten. Zij kunnen zich melden bij Careaz Dr. Jenny via tel. 0315-6575 of via vrienden.dr.jenny@careaz.nl.

Thea Meinen bedankt de stichting Vrienden namens de toekomstige gebruikers. "De rolstoel wordt meteen al gebruikt, deze ochtend. Op woensdagmorgen is er namelijk een wandelclubje, waarbij vrijwilligers bij goed weer een wandelingetje maken met cliënten. De nieuwe rolstoel met ondersteuning ontlast dus ook de vrijwilligers waar we heel zuinig op zijn. Maar ik weet zeker dat er ook veel partners van rolstoelgebruikers de rolstoel gaan gebruiken als ze een wandeling gaan maken. Vaak is de partner van zo'n rolstoelgebruiker ook de jongste niet meer, en dan is het duwen van een gewone rolstoel buiten vaak te zwaar. Dat betekent dat er mensen zijn die nooit meer buiten komen. Met de nieuwe rolstoel, die eenvoudig te gebruiken is, kunnen ze dan wel weer samen naar buiten. Prachtig toch!"

De rolstoel wordt onthuld door twee cliënten van Careaz Dr. Jenny: Jo Vrieze en Hans Westerveld, samen met Vrienden-bestuurslid Hans Bulsink en vrijwilliger Bennie Lammers. De eerste gebruiker is Dinie te Kamp. Die is enthousiast: "Ik vind het een grote eer om als eerste in deze rolstoel te mogen plaatsnemen."

Meer berichten