Fietsexcursie langs grensstenen naar Grenslandmuseum en Grenzhoppers

De grenspaal bij het 'Hahnenpatt'. Foto: www.grenspalenrevue.nl
De grenspaal bij het 'Hahnenpatt'. Foto: www.grenspalenrevue.nl

DINXPERLO/AALTEN - Op woensdagavond 7 augustus kunnen fietsliefhebbers gratis deelnemen aan de fietstocht van Aalten naar Dinxperlo, en tevens een kijkje nemen in het Grenslandmuseum en een praatje maken met Tycho Geurkink van de Grenzhoppers. De avond wordt georganiseerd door de Progressieve Partij, en staat open voor alle mensen. Wie niet mee wil fietsen, is welkom om rechtstreeks aan te sluiten bij het Grenslandmuseum.

Om (stipt) 19.00 uur vertrekt de tocht vanaf de Markt in Aalten. Via de Bodendijk en de 'Käsebulte' met grenspaal 171 passeert men diverse groene grensovergangen met onder andere de grenspalen 174 (Damheideweg) en 177 (Hanhenpatt). Dit zijn zogenaamde wapenstenen, geplaatst op grond van het Verdrag van Burlo in 1765.

Grenslandmuseum
Rond de klok van acht uur komen we aan bij het Grenslandmuseum aan de Markt in Dinxperlo. Het Grenslandmuseum is gevestigd in een pand uit omstreeks 1787. Dit pand is het oudste pand van Dinxperlo. In 1985 ging het museum voor het eerst open. Het geeft met authentiek materiaal een beeld van Dinxperlo in Nederland en Suderwick in Duitsland en de grens die sinds 1766 tussen deze twee dorpen ligt.

Tycho Geurkink, Grenzhopper
Na een korte rondleiding in het verleden volgt een praatje met Tycho Geurkink over de toekomst van de Nederlands-Duitse samenwerking. Tycho is de enige Nederlandse student aan de Westfälische Hochschule in Bocholt. Hij studeert er bedrijfskunde en loopt stage als Grenzhopper in Winterswijk. Grenzhoppers is een vrijwillig samenwerkingsverband van Nederlandse en Duitse gemeenten, bedrijven en sociaal-culturele organisaties in de grensregio Achterhoek-Borken. Tycho vertelt over dit netwerk en over het studeren net over de grens.

Rond 21.15 uur fietst men terug langs de Aaltenseweg/Dinxperlosestraatweg van Dinxperlo naar Aalten. Deelname en koffie is gratis. Overige versnaperingen voor eigen rekening. Graag wel aanmelden via redactie@progressieve-partij.nl.

Meer berichten